Potrzebuje pomocy
Kasia: Potrzebuje pomocy:
Podstawą prostopadłościanu jest prostokąt o bokach długości 6 cm i 8 cm. Oblicz objętość
prostopadłościanu wiedząc, że jego przekątna tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 45stopni.
1 gru 14:06
Eta:

H=
√82+62= ............
V= 6*8*H =.......
1 gru 15:01
Janek191:

Mamy
a = 8 cm
b = 6 cm
α = 45
o
oraz
x
2 = 8
2 + 6
2 = 64 + 36 = 100
x =
√100 = 10
α = 45
o więc h = x = 10
h = 10 cm
Objętość prostopadłościanu
V = a*b*h = 8 cm* 6 cm* 10 cm = 480 cm
3
==================================
1 gru 15:09