Proszę o pomoc w zadaniach.
Tomasz: Zad1. Dla jakiego argumentu x funkcja f(x) = −3x2+2x+7 przyjmuje wartość y=−2?
Zad2. Dana jest funkcja kwadratowa postaci: f(x) = −x2+3x+4. Znajdź miejsca zerowe funkcji
oraz współrzędne wierzchołka paraboli
Zad3. Funkcję f(x) = 2x2−3x+1 przedstaw w postaci iloczynowej i kanonicznej
Zad4. Dla jakich argumentów x funkcja f(x) = 2x2−5x przyjmuje wartości dodatnie, a dla jakich
ujemne.
Zad5. Funkcję f(x) = −2(x+1)2−3 przedstaw w postaci ogólnej.
Zad6. Rozłóż na czynniki: 21x2y2 − 42zy2 + 3x2 − 6z
Zad7. Dane są okręgi o(S, R) oraz o(P, r). Określ ich wzajemne położenie, jeżeli:
a) |SP|=3, R=2, r=1
b) |SP|=5, R=2r, r=3
c) |SP|=2, R=6, r=4
d) |SP|=1,3; R=3√2, r=2√2
Proszę o pomoc. To dla mnie ważne. Sam rozwiązałem większość, ale nie wykonywałem takich
działań już prawie dwa lata. Teraz wszystko muszę przypomnieć sobie na własną rękę. Moje
wyniki (prosiłbym o poprawienie, gdybym zrobił coś źle)
Zad1. wyszło mi x1 =1 i 2/3, a x2 = −1. Delta wynosi 64, więc wszystko ładnie się rozwiązuje
chyba, że zrobiłem coś źle.
Zad2. Mam tak samo, z tą różnicą, że zarówno p jak i q mam na −. −3/−2 i −25/−4.
zad3. x1 i x2 dobrze mam, ale p i q wyszły kolejno 3/4 i −1/8. Dało to postać iloczynową
=2(x−1/2)*(x−1) i postać kanoniczną 2(x−3/4)2−1/8.
Zad4. a jest większe od 0, więc ramiona paraboli do góry. x1 = 0 , a x2= 2 i 1/2. Z wykresu
wychodzi, że dodatnie − xE(−nieskończoność , 0)u(2i1/2 , nieskończoność). ujemne − xE(0 ,
2i1/2).
Zad5. Wymnażając wszystko wyszło mi, że postać ogólna to y=−2x2−4x−4.
21 lis 18:08
wredulus_pospolitus:
1) mi Δ wyszla 4*28
21 lis 18:12
wredulus_pospolitus:
2) co to jest p i q

podpowiem −−− współrzędne wierzchołka ... a nie miejsca zerowe funkcji
21 lis 18:13
Tomasz: Post wkleiłem z innej strony. Już dodaje poprawnie moje wyniki.
zad1. delta = 64 (bo 22−4*(−3)*5 = 4+60 = 64. pierwiastek z tego =8. x1 = 5/3, x2 = −1.
zad2, delta =25, pierwiastek z delty 5, x1 = 4, x2 = −1, p = −3/−2, 1 = −25/−4
zad3. delta = 1, x1 = 1/2, x2 = 1, p = 3/4, q = −1/8, postać kanoniczna = 2(x−3/4)2 − 1/8.
postać iloczynowa = 2(x−1/2)(x−1)
zad4, a większe od 0, więc po wyliczeniu miejsc zerowych (x1=0, x2= 2 i 1/2) wyszło mi, że
dodatnie − xE(−nieskończoność , 0)u(2i1/2 , nieskończoność). ujemne − xE(0 ,
2i1/2).
Zad5. postać ogólna to y=−2x2−4x−4.
To poprawne moje wyniki, które mi wyszły. Chciałbym, żeby mi ktoś to sprawdził, a i również
wyjaśnił 6 i 7. Z góry dziękuje.
21 lis 18:45
Tomasz: ponawiam. To dla mnie bardzo ważne.
21 lis 20:15
wredulus_pospolitus:
1) no i masz błąd
−2 = −3x2+2x+7 <=> 0 = −3x2+2x+7 + 2 <=> 0 = −3x2+2x+9
21 lis 20:17
Tomasz: Racja. Czyli w 1szym Δ=112, x1= √112/3, x2 = −√112/3. Teraz dobrze ? I jak z resztą ?
21 lis 23:32
Tomasz: Ponawiam.
22 lis 11:15
22 lis 12:08
Tomasz: 5−latek − Dzięki. Co do reszty zadań − Ponawiam. Bardzo bym prosił, aby ktoś mi krok po kroku
chociaż pierwsze zadanie rozwiązał. Jeśli ktoś rozwiązałby pierwsze i czwarte zadanie i
dokładnie rozpisał to byłbym mega wdzięczny. Po prostu chciałbym to zrozumieć.
1 gru 20:25