Zdarzenia przeciwne - prawdopodobienstwo
Syyyy: Rzucamy 2x kostka, wypisz pary zdarzen przeciwnych:
A − suma oczek jest rowna co najwyzej 6
B − suma oczek jest rowna co najwyzej 7
C − suma oczek jest rowna co najwyzej 8
A {11;12;13;14;15;21;22;23;24;31;32;33;41;42;51}
B {11;12;13;14;15;21;22;23;24;31;32;33;41;42;51 + dochodza 16,25,34,43,52,61}
C {11;12;13;14;15;21;22;23;24;31;32;33;41;42;51 + dochodzą 26,35,44,53,62}
Zdarzenie przeciwne − to takie w ktorym Ω = A + A' np. liczby nieparzyste + liczby parzyste
kostki dają całą kostke.
Gdzie jest właśnie taka para?
26 wrz 19:37
Syyyy: up
26 wrz 20:10
Vizer: A'− suma oczek równa co najmniej 7
B'−suma oczek równa co najmniej 8
C'−suma oczek równa co najmniej 9
26 wrz 20:26
Syyyy: mógłby ktos pomoc? Byłbym wdzięczny, w odpowiedzi jest ze A i B są przeciwne, tylko dlaczego?
26 wrz 20:27
Vizer: Musiałeś chyba coś źle przepisać, że tak pisze w odpowiedziach.
26 wrz 20:31
Syyyy: "Rzucamy dwa razy kostka. Wypisz wyniki sprzyjajace ponizszym zdarzeniom, wypisz pary zdarzen
przeciwnych."
A = suma ≥6
B = suma ≥7
C = suma ≥8
26 wrz 20:33
Vizer: Jak widać zdarzenia A i B nie mogą być przeciwne.
26 wrz 20:37
Syyyy: Dobrze rozumiem zdarzenie przeciwne ? np czarnego jest bialy.
26 wrz 20:40
Syyyy: Ma ktos inny pomysl?
26 wrz 21:43
Karolina: A∩B≠∅ jak przedstawić to graficznie
2 gru 11:57