Wyznacz granice ciagu.
Adrian: Witam, prosze sprawdzenie

lim =
√n2+1−
√n2+3= (
√n2+1−
√n2+3)*(
√n2+1+
√n2+3)/
1*
√n2+1+
√n2+3
n→
∞
2 gru 13:01
Aga1.: Po lim nie pisz nigdy =, reszta ok, licz dalej.
2 gru 13:05
Adrian: lim n2+1−√n2+3= (√n2+1−√n2+3)*(√n2+1+√n2+3)/ 1*√n2+1+√n2+3 / 1*√n2+1+√n2+3=
(n2+1−n2+3) / (√n2+1+√n2+3)=
4 / n*√1+1/n2+n*√1+3/n2 | * n= − nie wiem czy tak moge
pozbyc sie n?
4 / √1+1/n2+√1+3/n2=
4 / √1+1/∞+√1+3/∞=
4 / √1+0+√1+0 = 4 / 1+1= 4/2= 2
lim =2
2 gru 13:12
Adrian: cos pomieszalem zaraz wrzuce ostateczna wersje
2 gru 13:13
Aga1.: Po pierwsze
W liczniku n2+1−n2−3
2 gru 13:15
Adrian: w 1 linijce nie bierz pod uwage tego po ostatnim znaku dzielenia /1*√n2+1+√n2+3
2 gru 13:16
Adrian: a dlaczgo −3 skoro obie 3 sa dodatnie
2 gru 13:17
Adrian: a bo miedzy − jest przed calym pierwiastkiem, dlatego?
2 gru 13:19
Adrian: ale chyba on zmienia tylko znal n2 a 3 jest dodatnie, niech jeszcze ktos sie wypowie
2 gru 13:21
Aga1.: (√n2+1−√n2+3)(√n2+1+√n2+3)=(n2+1)−(n2+3)=n2+1−n2−3=−2
2 gru 13:31
Aga1.:
Nie wiem co zrobiłeś z n. Nie możesz się pozbyć n, bo jest tylko w mianowniku, a w liczniku nie
ma.
Granica ta wynosi 0.
2 gru 13:36
Adrian: ok z Ta 3 czaje ale z n nie bardzo. A jesli 4/n * n/1= da nam 4/1, zobilem analogicznie? Zobacz
jeszce raz
2 gru 13:45