Znajdowanie wyrazów w ciągu geometrycznym.
Mati: Ciąg (x,3x+1, 4−11 * 3x) jest geometryczny. Oblicz x.
Jak to ruszyć?
Próbuję z własności
(3x+1)2 = 3 * (4−11*3x) ale coś nie idzie.
1 gru 19:41
sushi_ gg6397228:
najpierw zapisz porzadnie ciąg
1 gru 19:55
Mati: Ciąg (3,3x+1, 4−11 * 3x)
Przepraszam za niedopatrzenie.
1 gru 22:06
sushi_ gg6397228:
podstawiłem sobie x= −1 i zadanie poszło
wiec licz, tak jak zacząłeś w pierwszym poście
3x+1= 3* 3x
jakies podstawienie 3x= t, równanie kwadratowe
1 gru 22:11
Mati: Gdy podstawię to 3x=t to jak wtedy z tym 3x+1? Po prostu to jest t?
W kwadratowym coś cięzko idzie
t2 = 3(4−11*3t)
t2=3(4−33t)
t2=12−99t
t2+99t−12=0
trochę za dużo to chyba.
1 gru 22:27