Stereometria
On: 1.Wyznacz objętość i pole całkowite sześcianu,którego przekątna ma długość 9 cm.
2.Przekątna ściany bocznej graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 10 i tworzy z
podstawą kąt o mierze 30stopni.Wyznacz objętość i pole powierzchni bocznej tego
graniastosłupa.
1 gru 18:59
Janek191:
z.1
p = 9 cm
Mamy
p = a √3 = 9
a = 9 : √3 = 3 √3
zatem
V = a3 = ( 3 √3)3 = 27*3√3 = 81 √3
Pc = 6 a2 = 6* ( 3 √3)2 =6* 9*3 = 162
Odp. V = 81 √3 cm3, Pc = 162 cm2
=================================
1 gru 22:32
Janek191:

Mamy
α = 30
o
więc
| h | |
| = sin 30o = 0,5 ⇒ h = 5 |
| 10 | |
oraz
| a | | √3 | |
| = cos 30o = |
| ⇒ a = 5√3 |
| 10 | | 2 | |
zatem
V = P
p*h = a
2 *h = ( 5
√3)
2* 5 = 25*3*5 = 375
P
b = 4 a*h = 4* 5
√3*5 = 100
√3
1 gru 22:45