geometria
Ola: Proszę o pomoc!
Dla jakich wartości parametru k płaszczyzny pi1: x+ky−z−6=0, pi2: px+y−kz+3=0 są równoległe.
2 gru 13:15
pigor: ..., co robi litera p przy x w 2−gim równaniu
2 gru 13:20
Ola: ja sama chcialabym wiedziec, ona tam ma byc na 100%!
2 gru 13:23
pigor: .., pytam, bo nie ma o niej mowy w treści zadania, no to
np. tak :
| | 1 | | k | | −k | |
π1 || π2 ⇔ [1,k,−1] || [p,1,−k] ⇔ |
| = |
| = |
| i p≠0 ⇔ |
| | p | | 1 | | −1 | |
| | 1 | | k | |
⇔ |
| = |
| ⇔ k=p≠ 0 i tyle . ... |
| | p | | 1 | |
2 gru 14:05
pigor: .., przepraszam , nie wiem skąd ten mój wniosek powyżej a więc
od nowa :
....
| | 1 | | k | | 1 | |
⇔ |
| = |
| i p≠0 ⇔ kp=1 ⇔ k= |
| ,p≠0 i to koniec .  |
| | p | | 1 | | p | |
2 gru 14:14