10 punktów, cieciwy
strudzony_pal: Wszystkie sposoby zawodzą Na okręgu zaznaczono 10 punktów. a)Ile cięciw można poprowadzić w tym
okręgu? b)Ile można utworzyć trójkątów, łączący odcinkami 3 jego punkty?
odp. 45 i 120
1 gru 23:01
strudzony_pal: pmc, pls.
1 gru 23:06
Janek191:
Zadanie jest już zrobione
1 gru 23:09
strudzony_pal: Wiem, dzięki. Przepraszam za repost.
1 gru 23:11
Saizou : z jednego punktu może wychodzić 9 cięciw, a punktów mamy 10 czyli 9*10=90, ale liczymy dwa razy
cięciwy np. AB, BA a to bez różnicy dlatego trzeba podzielić przez 2 i uzyskamy 45
1 gru 23:12
nic niemożliwego:

(9*10)/2−= 45 bo z każdego punktu można poprowadzić 9 cięciw i każda ma jedna jest wspólna dla
cięciwy tak jakby poprowadzonej od drugiego punktu
1 gru 23:14
nic niemożliwego: W skład naszego trójkąta wchodzą dwie cięciwy i jedna cieciwa poprowadzona przez punkty
niebieski i zielony.
Więc za pomocą cięciwy możemy wykonać 10−2 = 8 trójkątów.
Więc trójkątów będzie (45*8)/3 bo w jednym trójkącie zawierają się już trzy cięciwy/
(45*8)/3 = 120
1 gru 23:22
Mila:
Każde 3 różne punkty leżące na okręgu są niewspółliniowe.
Liczbę Δ liczymy tak:
| | 10! | | 8*9*10 | |
= |
| = |
| =4*3*10=120 |
| | 3!*7! | | 6 | |
2 gru 15:23