Metryki
Rafał: Help!
Niech f: R2−R będzie funkcją różnowartościową. Pokazać że wzór d(x,y)=|f(x)−f(y)| definiuje
metrykę w zbiorze R.
2 gru 14:48
Godzio:
f : R2 → R jest funkcją różnowartościową czyli:
∀(x1,x2),(y1,y2)∊ R2 takie, że (x1,x2) ≠ (y1,y2) ⇒ f(x1,x2) ≠ f(y1,y2)
d(x,y) = |f(x) − f(y)| ≥ 0 x = (x1,x2), y = (y1,y2)
f(x,y) = 0 ⇔ |f(x) − f(y)| = 0 ⇔ f(x) = f(y) ⇔ x = y ponieważ f różnowartościowa
d(x,y) = |f(x) − f(y)| = |− (f(y) − f(x)) | = |f(y) − f(x)| = d(y,x)
z = (z1,z2)
d(x,z) = |f(x) − f(z)| = |f(x) − f(y) + f(y) − f(z)| ≤ |f(x) − f(y)| + |f(y) − f(z)| = d(x,y) +
d(y,z)
2 gru 14:56