Okrąg
XYZ: Jaki promień ma okrąg, w którym kąt o wierzchołku w środku okręgu i o mierze 45 stopni jest
oparty na łuku o długości 2π?
1 lis 19:49
godzio187:
2π=
45o360o*2πr
wyznacz z tego r
1 lis 20:14
1 lis 20:15
ola: α=45
Lł=2π
Lł=α/360*2*π*r
2π=45/360*2π*r
1=1/8*r //*8/1
r=8
2 gru 16:17
ola: to jest na pewno dobrze bo to robiliśmy z panią =) =) =) =) =) =) =)
2 gru 16:18
pigor: ...,
r=? i niech α − miara kąta w mierze łukowej, to
Ł= α * r ⇒ 2π =
14π * r /*4 ⇒ 8π = π * r /:π ⇒
r=8 . ...
2 gru 16:22