Wykaż, że jeśli n należy do
Magda: Wykaż, że jeśli n należy do N, to liczba:
a) 3n + 3n+3 + 2n+2 jest podzielne przez 4
7n+2 − 2n+2 + 7n − 2n jest podzielna przez 10
2 gru 18:17
ICSP: 3n + 3n+3 + 2n+2 = 3n + 27 * 3n + 4 * 2n =
= 28 * 3n + 4 * 2n = 4(7 * 3n + 2n) = 4k gdzie k = 7 * 3n + 2n ∊ N
c.n.w.
2 gru 18:27
ICSP: Drugie identycznie.
2 gru 18:27
Magda: czemu 28?
2 gru 18:32
ICSP: 3n + 27 * 3n = 3n (1 + 27) = 28 * 3n
2 gru 18:32
Magda: aa no tak

dziękuję
2 gru 18:33
tusk: Zrób drugie baranie, pierqwsze proste
24 lut 16:52