...
krzychu: Dla jakich wartości parametru m rozwiązaniem układu równań
my − 9x = −4
mx − y = m
jest para liczb (x,y) spełniająca nierówność x + y ≥ 1
6 paź 16:09
Jack:
możesz standardowo wyznaczyć x oraz y uzależniając je od m i później wstawić do nierówności,
albo skorzystać z metody wyznacznikowej, żeby x,y szybciej wyznaczyć.
6 paź 16:10
Mila: my − 9x = −4
(1) mx − y = m
−9x+my=−4
Z (1) y=mx−m
−9x+m(mx−m)=−4⇔−9x +m
2x−m
2=−4 ⇔x(m
2−9)=m
2−4
| | m2−4 | |
⇔x= |
| dla m2−9≠0⇔m≠3 i m≠−3 |
| | m2−9 | |
Podstawiam do y (przelicz sam, podaję wynik)
| | m2−4 | | 5m | |
Rozwiąż: |
| + |
| ≥1 |
| | m2−9 | | m2−9 | |
6 paź 18:50
Estrella: co dalej?
1 gru 23:40
Estrella: z tym zrobic? bo do odp, to tu jeszcze daleko...
1 gru 23:42
Radek:
Nierówność wymierna ?
5(m+1)(m−3)(m+3)≥0
teraz już dasz radę !
1 gru 23:45
Estrella: chyba tak
1 gru 23:53