Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkty P i Q.
golemgolem: Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkty P i Q.
Zapisz to równanie w postaci Ax + By + C = 0
1. P(−3, 7) Q(−3, 8)
2. P(7, 4) Q(−12, 4)
Jakbyście mogli to podajcie także wytłumaczenie
2 gru 18:43
2 gru 18:46
golemgolem: Ale w pierwszym to nie będzie wogóle funkcja i jak rozwiązuje układ równań to mi wychodzi coś
takiego jak na przykład:
0 = 2a + 4b

HELP ME
2 gru 18:55
golemgolem: Drugie już sam rozwiązałem. Pomoże ktoś z drugim?
PS: Dzięki Bizon za pomoc
2 gru 19:05
golemgolem: Znaczy z pierwszym czy ktoś pomoże
2 gru 19:05
pigor: ..., np. tak :
1. P=(−3,7) i Q=(−3,8) ⇒ wektor PQ= [0;1] , a więc twoja
prosta ma postać −1(x+3)+0(y−7)= 0 ⇔ −x−3= 0 ⇔
x= −3 ⇔
⇔
x+3=0 − szukana prosta w postaci ogólnej ;
analogicznie zrób 2. ... . ...
2 gru 19:07
golemgolem: Drugie zrobiłem, ale jest jeden problem. Nie mieliśmy jeszcze wektorów
2 gru 19:10