Bardzo prosze o pomoc nie mogę sobie poradzić
aska: dla jakich wartosci parametru p rownanie 2x2−(p+1)x+p+1=0 ma dwa rozne rozwiazania x1,x2, dla
ktorych spelniony jest warunek |x1+x2|=1,5?
2 gru 17:08
blagam o pomoc:
2 gru 17:13
Bizon:
dwa różne ... więc Δ>0
(p+1)
2−8(p+1)>0
p
2+2p+1−8p−8>0
p
2−6p−7>0 Δ'=... i tak dalej
a potem:
2 gru 17:19
blagam o pomoc: tak tylko ze ja mam zastosowac wzory viet'a i tutaj jest najwiekszy problem
2 gru 17:20
Bizon:
... no i tu jest wzór na x
1+x
2
| | −b | | −[−(p+1)] | |
x1+x2= |
| czyli | |
| |=1.5 |
| | a | | 2 | |
2 gru 17:24
aska: a jak bedzie gdy warunek bedzie |x1−x2|=1,5

?
2 gru 17:34