patrycja: jak rozbic na czynniki wielomiany stopnia 3?
wielomian przykladowy: W(x) = x3 - 2x2 + x - 2.
bardzo prosze o pomoc.
17 sty 19:37
Mickej: x(x2-1)+2(x2-1)=(x+2)(x2-1)=(x+2)(x-1)(x+1)
17 sty 19:56
patrycja: rozloz na czyniki: a4 + b4. jeszcze z tym jednym sobie nie umiem poradzic.
17 sty 20:19
wojtek: rozwiąż graficznie nierównosc
17 sty 20:21
Delta:
Ojj! Dj Mickej!
1 grupujemy z 3 i 2 z 4-ym wyrazem! i wyłączamy
wspólny czynnik przed nawiasy
czyli;
x( x
2 +1)) -2 (x
2 +1) = (x
2 +1) ( x -2) --- dalej juz sie nie rozłoży
Sprawdź Mickej
Twoje (x+2)(x-1)(x+1) będzie rózne od x
3 - 2x
2 +x -2
czyli pomyliłeś rozkład!
odp moja jest poprawna
17 sty 20:22
wojtek: może mi ktoś dowolne rozwiązanie napisać
17 sty 20:23
Delta:
nie da sie rozłożyć

! jakby było a
4 - b
4 to tak !
17 sty 20:23
patrycja: no wlasnie o to mi chodzi, bo to przeciez nie jest ROZNICA kwadratow,ale ludzilam sie ze
moze sie jednak da jakims czarodziejskim sposobem
17 sty 20:31
michał: oblicz 16% liczby 0.098
pomocy pomoście plis
17 sty 20:32
Delta: Wojtek ! jaką nierówność? napisz!
17 sty 20:32
Delta:
Michał! nie lamentuj !
16% = 0,16 tak?
czyli weź kalkulator! lub inne liczydło

i policz
0,16 * 0,098= ....... chyba proste?
17 sty 20:34
patrycja: michał: 16% *0.098 = 16/100 * 0.098 = 1568/100 000=1,568 *0.01 . Mam nadzieje ze sie nie
pomyslilam w zerach
17 sty 20:37
asia: pomóżcie bo niewiem jak mam zrobic zadanie pomóżcie
18 sty 00:11
ber: x3−3x2−18=0
10 kwi 15:49
Askenazy: a4+b4=a4+b4+2a2b2−2a2b2=a4+2a2b2+b4−2a2b2=(a2+b2)2−(√2ab)2
a4+b4 = (a2+b2)2−(√2ab)2
Dalej
(a2+b2)2−(√2ab)2 = ((a2+b2)−(√2ab))((a2+b2)−(√2ab)
)=(a2+b2−√2ab)(a2+b2−√2ab )
To, że nie można rozłożyć na czynniki a2+b2 wcale nie znaczy, że dla większych potęg też tak
jest.
20 gru 21:38
Dominik: archeolog!
20 gru 21:39
czekolada: a3+6a2+9=0 pewnie łatwe ale nie moge wpasc na pomysl jak to rozwiazac
21 kwi 13:12
wredulus_pospolitus:
na pewno tak wyglada ten wielomian
21 kwi 13:15
ola:
1 gru 23:22