matematykaforum.pl
matematyk: Forum matematyczne w phpBB3:
http://matematykaforum.pl .
[b]Możliwość pisania bez rejestracji, nieobowiązkowe stosowanie LaTeX−a (chociaż możliwe −
forum udostępnia taką funkcjonalność), dopuszczalne skany − wszystko to sprawia, że zadanie
pytania i uzyskanie odpowiedzi jest u nas bardzo szybkie.[/b] Pomagamy w matematyce ze szkoły
średniej i wyższej: wstęp do analizy, analiza I, II i III (ciągi, funkcje, granice, pochodne,
różniczki, przebieg zmienności funkcji, całki nieoznaczone, oznaczone, podwójne, potrójne,
wielokrotne, krzywoliniowe, powierzchniowe), algebra, prawdopodobieństwo, statystyka,
mechanika, elektrotechnika. [b]Forum jest często odwiedzane przez administrację oraz pomocnych
użytkowników.[/b] Dbamy o miłą atmosferę i chętnie przyjmujemy nowych ludzi.
Krótki poradnik dla naszych nowych odwiedzających:
http://matematykaforum.pl/viewtopic.php?f=10&t=202 .
Serdecznie zapraszamy!
23 lip 21:52
Mila: Próbowałam zadać pytanie, ale nie zrealizowało mi. Chciałam coś napisać w Latexie.
23 lip 22:50
b.: w Latexie −−> w LaTeXu (albo w latexu)
23 lip 22:53
matematyk: Mila: zadaj pytanie na naszym forum
23 lip 23:02
Eta:
23 lip 23:08
Eta:
@
Mila
Przechodzisz do
konkurencji ?
23 lip 23:10
Mila: Eto, staram się rozwijać. Nie mogę się nudzić.A może tam nauczę się czegoś nowego?
A przyjaciół nie zdradzam. Widzisz, już mnie poprawił [P[b.

].
Pozdrawiam.
23 lip 23:27
Basia:
a żebyś Milu wiedziała dlaczego w LaTeXu lub w latexu dodam,że fonetycznie:
LaTeX = latech
poza tym wrzuć sobie w google taką frazę "Nie za krótkie wprowadzenie
do systemu LATEX" albo poszukaj pliku lshort2e.pdf
to przystępne wprowadzenie po polsku; bardzo mi na początku pomogło
23 lip 23:51
Mila: Narazie zniechęciłam się. Cześć Basia. Jutro pomyślę.
Tu dobrze się pisze, może Jakub coś poprawi albo udoskonali.
Jeszcze od Ety nauczę się, wykresów (z kratkami).
Dobranoc.
24 lip 00:13
Jack:
dwie nowe rzeczy: 1) logowanie, 2) składnia LaTeXa − i będzie miodzio!
24 lip 00:37
hhgjfkd: wykresy z kratkami?
24 lip 15:57
Jack:
słusznie

Teraz chyba tylko
Eta ma zdrowie do ich rysowania
24 lip 15:59
Basia: z siatką hhgjfkd, jak w zeszycie w kratkę i niektórych rysunkach w podręcznikach
24 lip 16:06
24 lip 16:20
Artur z miasta Neptuna: Milla ... ale techa (LaTeX) kazdy matematyk winnien znac
jest to ppdstawowy jezyk do pisania jakichkolwiek prac zawierajacych rownania matematyczne.
przyjemny w uzytkowaniu.
No i nie ma pozniej sytuacji ze profesor na technicznej uczelni 'odpala' notatki zrobione w
wordzie (zgroza)
24 lip 17:05
Mila: No, Artur, był Word i Edytor równań.
Jak widzisz zabieram się, potrzeba jest matką wynalazków.
24 lip 17:16
hhgjfkd: Eta uczy wykresów z kratkami?
25 lip 17:37
Eta:

Nie ma się co uczyć........... trzeba chcieć narysować
25 lip 21:48
matematyk: Tu jest sama kratka, bez wykresu
26 lip 22:44
Eta:
26 lip 22:48
Eta:
26 lip 22:55
matematykaforum.pl: ładne kółeczko
7 sie 15:39
matematykaforum.pl: jak można je zrobić?
7 sie 15:40
Eta:
Szydełkiem udziergać
7 sie 17:24
Jack:
napisać w geoGebrze, eksportować kod LaTeXa do edytora, a potem skompilować do .pdf
7 sie 18:04
Eta:
7 sie 18:31
Trivial: Jack, a potem jeszcze przesłać na serwis hostingowy i wstrzyknąć link na forum.
Problem solved.
7 sie 20:07
matematykaforum: Rok szkolny trwa − zapraszamy też na nasze forum
22 wrz 14:17
marcinmp7: potrzebuję wyliczyć wszystkie możliwe kombinacje 6 liczb ze zbioru 20−stu i 25−ciu liczb (tak
jak w lotto tylko że tam jest zbiór 49 liczb) wraz z zapisaniem jak zostało to wyliczone.
Pomoże ktoś?
7 kwi 07:22
Klaudia: Witam bardzo. Czy może mi ktoś pomóc. 0.(18) to rozwiniecie jakiej liczby? I jak to obliczyć?
27 paź 17:45
17 lis 17:22
bolek: Po dwukrotnej obnizce ceny towaru za kazdym razem o ten sam procent jego koncowa cena stanowi
64% ceny pierwotnej. o ile procent dokonywano kazdorazowo obinizki ceny towaru ?
2 gru 19:16
Anastazja: W październiku było 12 dni deszczowych jaka część października była deszczowa
7 paź 17:04
Dswid: 4f1 −3f2 +6f3 =48
5f1 −2f2 −8f3 =0
F1+f3 =17
Jak się za to zabrać?
27 gru 08:30
Sylia: mam zadanie: punkty(kropki) tworzą siatkę 7 punktów na 5 punktów (w sumie 35 punktów). znajdź
wszystkie kwadraty których wierzchołki są opisane na punktach siatki. Znalazłem 68 kwadratów a
podobno je ich 90. kto pomoże znaleźć jeszcze 22 kwadraty?
10 wrz 10:37
V: a dlaczego piszesz swój post pod wykopaliskami

ignor
10 wrz 15:26
Mila:

Taka kratka?
Skąd masz odpowiedź?
Ja mam inny wynik.
10 wrz 21:09
Pytający:
Milu, 90 to dobry wynik (50 kwadratów o bokach równoległych do osi, 40 pozostałych
"przekrzywionych").
10 wrz 21:28
Mila:
Dziękuję
Pytający. Właśnie mam 50 , a o tych drugich nie pomyślałam
10 wrz 21:38
Mila:
a=6, b=4
1) Liczba kwadratów o boku 1
6*4=24
2) liczba kwadratów o boku 2
(6−1)*(4−1)=5*3=15
3) liczba kwadratów o boku 3
(6−2)*(4−2)=4*2=8
4) liczba kwadratów o boku 4
(6−3)*(4−3)=3
−−−−−−−−−−−
5) liczba kwadratów o boku √2
(6−1)*(4−1)=5*3=15
6) liczba kwadratów o boku 2√2
3*1=3
===============
68
Pytający czego brakuje?
10 wrz 22:31
Pytający:

Mi prościej rozpatrywać to według "ramek" (nie długości boku), jak na rysunku wyżej.
// "rozmiar ramki": (liczba takich ramek) * (liczba kwadratów w każdej takiej ramce)
1x1: (6*4) * 1
2x2: (5*3) * 2
3x3: (4*2) * 3
4x4: (3*1) * 4
11 wrz 00:06
Mila:
Dziękuję. Tak jak Ty podajesz jest lepiej

Pozdrawiam.
Uzupełnienie mojego rozwiązania:
7) W każdym kwadracie o boku 3:
Liczba kwadratów o boku
√5:
8*2=16
W każdym kwadracie o boku 4:
liczba kwadratów o boku
√10:
3*2=6
6+16=22
==========
68+22=90
11 wrz 19:19