Proszę o sprawdzenie poprawności zadania
Konkordia: Oblicz odległość między środkami okręgów o równaniach (x+4)2+(y+2)2=16 i (x−1)2+(y+1)2=1
Wyznaczyłam sobie współrzędne środka jednego i drugiego okręgu:
S1=(−4,−2)
S2=(1,−1)
No i ze wzoru na odległość miedzy punktami mam tak:
|S1S2|=√(1+4)2+(−1−2)2=√52+(−3)2=√25+9=√34
Jest OK?
20 lip 17:19
Mila: Jest pomyłka, popraw.
20 lip 17:25
Konkordia: No ale gdzie ta pomyłka, bo nie widzę?
20 lip 17:26
klik: (−1+2)2
20 lip 17:31
Konkordia: Dzięki wielkie!
20 lip 17:35
Eta:
→
S1S2= [1+4, −1+2]= [5,1]
|S1S2|= √52+12= √26
20 lip 19:23
Eta:

Z tw. Pitagorasa w Δ S
1S
2C
|S
1C|=5 , |S
2C|=1
|S
1S
2|
2= 5
2+1
2 ⇒ |S
!S
2|=
√26
20 lip 19:34