matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 15.3.2012
Zadania
Odp.
1
ktoś:
liczba log24 jest równa 2log2+log20; log6+2log2; 2log6−log12; log30−log6 proszę o rozwiązanie ponieważ te logarytmy są dla mnie czarną magią
0
ktoś:
witam proszę mi pomóc. liczbą odwrotną do liczby 1
2
3
−1.2
9
12
jest 1
7
23
4
ola:
Dana jest funkcja f określona wzorem f (x) =− IxI . Ta funkcja przyjmuje wartości ujemne dla: x∊R/{0}
5
Snatek:
Dane sa˛dwa skon´ czone cia˛gi geometryczne (3, 6, 12, 24, . . .) i (384, 192, 96, 48, . . .) o tej samej liczbie wyrazów. Znajdz´ liczbe˛ wyrazów kaz˙dego z tych cia˛gów wiedza˛c, ze łaczna
4
mentecaptus:
10cm = 2πr ... wylicz 'r' może to jest banalnie proste,ale nie potrafię sobie z tym w tej chwili poradzić
1
ak91512:
Proszę pomóżcie mam wyznaczyć z tego wzoru an=2*4
n
+
1
a1, a3, q,
12
kolargol:
Udowodnić że: (2n)! ! ≤(n+1)
n
2
mentecaptus:
Powierzchnia boczna walca jest kwadratem o boku 10 cm . Oblicz promień podstawy tego walca oraz jego objętość .
2
Infii:
Zbadaj monotoniczność ciągu
1
wikaa:
oblicz pole całkowite i objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego o krawędzi podstawy 6cm i wysokości ostrosłupa 4cm
0
stella17:
http://wrzucacz.pl/file/7161331844439/100_2906.JPG?preview
23
kkk:
dana jest funkcja kwadratowa f(x)=(1−m)x
2
+(2m−4)x+1. Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których dana funkcja ma dwa miejsca zerowe będące liczbami przeciwnymi. Wyznacz te miejsca
4
qwerty:
sześcian o krawędzi a przecięto płaszczyzną przechodzącą przez przekątną ściany i nachyloną do tej ściany pod katem 30 stopni. Oblicz stosunek objętości brył, na które płaszczyzna przekroju
3
broda:
pomocy
!powierzchnia boczna walca po rozwinieciu jest kwadratem o przekatnej 12
√
2
cm. Oblicz pole powierzchni calkowitej i objetosc walca
1
HONDZIK:
HONDZIK: proszę o pomOC
9
Gosiaa:
wiem że już wams nudze tymi nierównościami ale została mi tylko taka jedna a mianowicie
7
Vizer:
Trivial
możesz sprawdzić mi pare zadań z kombinatoryki, w zasadzie prostych, ale mogłem coś poknocić. Jak ktoś tez w miarę ogarnia ten dział, to zapraszam
9
Sławek.:
Zbiorem wartości funkcji f(x) = 2
x
+ 3 jest przedział.
5
Kasiula:
Powierzchnia boczna stożka po rozwinięciu jest wycinkiem koła o promieniu r i kącie α. Oblicz objętość tego stożka.
15
tomek:
Rozwiąż równianie
6
nina:
po modernizacji linii kolejowej średnia prędkość pociągu osobowego wzrosła o 20km/h, zaś czas jazdy tego pociągu na trasie 400km zmniejszył sie o 1h. w ciagu ilu godzin pociąg osobowy
2
kkk:
√
x
2
+6x+9
/(x+3) − |x−4|<5
1
???Pomożecie??:
Nierówność f(x)= 3(1−x)+x > 3(3−2x)jest prawdziwa dla a)x= −2
3
V.Abel:
100 x
log x
= x
3
zrobiłem dwoma sposobami i wyszły dwa róźne poniekąd wyniki rax x∊{10,100}, a potem x∊{1,10},
6
zadanie:
Jak to przekształcić
17
O.:
Wyznacz wartosci parametru k dla ktorych dziedzina funkcji f(x) =
√
(1 − k
2
)x
2
+ (k−1)x +1
jest zbior liczb rzeczywistych.
6
Sławek.:
Jeśli x
2
< x to:
2
weronka:
największa wartość funkcji f(x)=16−x
2
jest równa?
2
weronka:
największa wartość funkcji f(x)=16−x2 jest równa?
0
kami:
podaj liczbę punktów wspólnych okręgów o środku w punkcie ) i promieniu R z okręgu o środku w punkcie S i promieniu r w zależności od r.
2
kamil:
:::rysunek::: Na zewnątrz trójkąta prostokątnego ABC, w którym ∡ACB = 90° oraz AC = 5, BC = 12
1
mariusz:
a7−a3=8 i a2*a7=75
1
natalia05:
2
Sławek.:
Liczba przeciwna do podwojonej odwrotności liczby a jest równa:
8
Daria:
Pole S trójkąta ABC spełnia równość S= a
2
− (a−c)
2
, gdzie a,b,c są długościami boków trójkąta leżącymi naprzeciw kątków o miarach α, β, γ. Wyznacz miarę α
3
Yay:
czemu w okregu można ustawić osoby na (n−1)! sposobów? znacie jakies uzasadnienie?
3
nati:
proszę mógłby mi ktoś wyjaśnić jak zrobić to zadanie
13
Sławek.:
1.Zbiór wszystkich liczb x, których odległość od liczby 7 na osi liczbowej nie jest mniejsza niż 4, jest opisany nierównością:
34
Basiek:
Bu
2
Daria:
w trójkącie ABC dane są długości boków |AB|= 3, |BC|= 21. Wiadomo, że miara kąta ACB jest dwa razy większa od miary kąta CAB. Oblicz dł promienia okręgu opisanego na tym
0
A.J.:
Napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkty A=(9,2) B=(0,5) Proszęę o pomoc!
1
całka:
hej
mam takie zadanko:
2
cinek:
sorry że nie w temat ale jest tu jakiś chemik?
13
cinek:
sorry że nie w temat ale jest tu jakiś chemik?
4
Yay:
Na ile róznych sposobów można posadzić 8 osob przy okrągłym stole? Dwa sposoby uważamy za różne jesli przynajmniej jedna z osob ma innego sąsiada po lewejlub po prawej stronie.
2
Martyna:
:::rysunek::: korzystając z informacji przedstawionych na rysunku obok, oblicz pole zacieniowanej
9
kamcia:
Korzystajac z wlasnosci wektorow, uzasadnij twierdzenie:
0
Patrycja:
Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny. Wszystkie krawędzie tego ostrosłupa mają takie same długości. Oblicz długość krawędzi tego ostrosłupa jeśli jego objętośc wynosi 4√2/3
0
Patrycja:
Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny. Wszystkie krawędzie tego ostrosłupa mają takie same długości. Oblicz długość krawędzi tego ostrosłupa jeśli jego objętośc wynosi 4√2/3
0
Martyna:
1. Jaką wysokość ma romb o przekątnych długości 3 cm i 8 mm? 2.Jakie jest pole sześciokąta foremnego,którego dłuższa przekątna ma długość 4?
1
idziewiosna:
Wyznacz wzór ogólny ciągu arytmetycznego (a
n
).
1
idziewiosna:
Wyznacz wzór ogólny ciągu arytmetycznego (a
n
).
6
Jac:
Udowodnij, że trójkąt jest równoboczny wtedy i tylko wtedy, gdy suma jego wysokości jest równa dziewięciu promieniom koła w niego wpisanego.
2
???Pomożecie??:
Nierówność f(x)= 3(1−x)+x > 3(3−2x)jest prawdziwa dla a)x= −2
3
O.:
Jak narysować 2x
2
− 5lxl = 0 ?
0
Patrycja:
Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny. Wszystkie krawędzie tego ostrosłupa mają takie same długości. Oblicz długość krawędzi tego ostrosłupa jeśli jego objętośc wynosi 4
√
2
/3
3
Gosiaaaa:
czy rozwiązując równanie wymierne wystarczy przyrównac licznik do 0 i wtedy mamy rozwiązanie?
4
Aya:
Narysuj wykres funkcji y=cos(x−π/6)
3
weronka:
Suma odległości wierzchołka paraboli, która jest wykresem funkcji f(x)=5(x+4)
2
−2 od osi układu współrzędnych jest równa?
5
Jula:
P⊂A P(A)=0,7 P(B)=0,3 Oblicz P(A∪B)
1
lola:
2*3
√
2
9
MUNIEK:
Wykonać działanie 12
1/2
* 3
1/2
2
imię lub nick:
:::rysunek::: oko lubi symetrie
11
Ego:
Ze zbioru{1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12} losujemy podzbiór trójelementowy. Jakie jest prawdopodobieństwo, że iloczyn liczb będących elementami wylosowanego podzbioru jest liczbą
6
budyń:
a) a1=
1
8
, q=2, n=6
8
Paweł:
Całego polecenia nie pamiętam bo to było na sprawdzianie na szóstkę Dany jest ciąg arytmetyczny (an) S
n
=S
m
dla n ≠ m
2
damian:
Witam, szybkie pytanie, pochodna z f'(x)=(lnx)
x
3
oli:
oblicz obwód podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego,którego wysokość ściany bocznej jest równa:
8
mijagi:
hej zna ktos jakies zadanko . matura roz dzieki
4
Snatek:
Wykaż, że jeżeli a
n
jest ciągiem geometrycznym, to ciąg b
n
o wyrazie ogólnym określonym wzorem b
n
= 5a
n
2
też jest ciągiem geometrycznym.
11
monika:
Pytanie. Mam narysować wykres funkcji y = 2
x
a następnie wykres funkcji y = 1 + 2
x
5
Marta:
|x +5| −|x−5| dla x<−5
3
weronka:
W trójkącie prostokątnym przyprostokątna ma długość 10cm. Stosunek długości pozostałych boków jest równy 1:2. Wyznacz długości boków z dokładnością do 0,1 oraz miary kątów ostrych tego
1
badd:
Hej, dostałem takie zadanko z teorii: Czy istnienie drugiej pochodnej w pewnym punkcie implikuje ciągłości pierwszej pochodnej w tym punkcie ?
3
Snatek:
mam pytanie czy to jest dobrze 1 − q
1
0
= (1 − q
5
)(1 + q
5
)
2
Ola:
Wykres ciągu a
n
zawiera się w paraboli o wierzchołku W=(
15
4
, −
9
8
), przechodzącej przez punkt P=(0,27). Ile ujemnych wyrazów ma ciąg a
n
?
8
Kamila:
uprość wyrażenia:
4
√
128
4
IceBerg:
do autubusu wchodza 3 kobiety i 2 męzczyzn,przy czym kobiety wchodza przed mezczyznami.Liczba sposobow na jakie te osoby moga wsiąsc do autobusu wynosi ?
2
anża:
Podaj przykład wielomianu stopnia czwartego, określonego w postaci iloczynowej posiadającego pierwiastki 0, −1, 2
2
marcin:
okrag o równaniu x
2
+y
2
−2x−3=0 przecina oś y w punktach? wychodzi mi środek (1.0) ale promien jakies beznadziejny pomoże ktoś?
8
Eliza15:
rozwiąż nierówność f(x)=(2−x)2
2
Monika:
| 6 − x | < 5
4
koleś:
Potrzebuję na jutro pilnie:
3
idziewiosna:
Oblicz x jeśli podane liczby są kolejno pierwszym, drugim i trzecim wyrazem niemonotonicznego ciągu geometrycznego:
6
Kamila:
|1−
√
2
| + |
√
2
−1| =
3
Gosiaaaa:
mam takie może głupie pytanie , ale czy podczas przekształcania f. homograficznej na postac kanoniczną to czy jest różnica czy skóci się tam na krzyż czy nie ? w przypadku np
1
ewusia263:
W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym jego przekątna d−10cm jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem alfa=60 stopni. Oblicz P i V tego graniastosłupa
0
ewusia263:
Pole powierzchni bocznej walca jest równe 48 PI , a jego objętość 96 Pi. Wyznacz długość promienia podstawy
1
Karol:
prostokąt ABCD stanowi powierzchnię boczną walca po rozwinięciu na płaszczyznę. Krótszy bok AD jest tworzaca tego walca. Odcinek AE jest prostopadły do przekątnej DB i dzieli tę przekątną
2
niecierpięmatmy:
ROZWIĄŻ RÓWNANIE: PILNE
! będę ogromnie wdzięczny!
1
asik:
w sześcianie o krawędzi a =10 połączono środek górnej podstawy z wierzchołkami podstawy dolnej. oblicz pole powierzchni bocznej powstałej bryły.
2
metiu:
Znajdź takie liczby m i n dla których c=ma+nb (a,b,c −−wektory) a=[−3,4]
0
Eliza15:
rozwiąż nierówność f(x)=(2−x)2
4
Eliza15:
rozwiaz nierownosc
1
Sławek.:
Witam!
2
Eliza15:
rozwiąż nierówność f(x)−(2−x)>/0
2
ania:
pomocy STREOMETRIA
wiedzac ze pole boczne czworoscianu foremnego jest rowne 48
√
3
oblicz jego objetosc. jak to zrobic
?
1
leszekryb:
Rozwiąż równanie: 2+2
√
2
+4+...+x=62+30
√
2
2
kessi:
2sinα+sin2α
α
= ctg
2
2sinα−sin2α
2
5
Gosiaaaa:
mam pytanie z funkcji homograficznej
3x+1
więc jak jest f(x)=
x+1
to czy to x+1 się skraca czy coś ?
5
Miłosz:
funkcja y=x
2
−6x+7 przesunięta o wektor [7,2] ma wzór?
2
ewusia263:
W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym jego przekątna d−10cm jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem alfa=60 stopni. Oblicz P i V tego graniastosłupa
1
leszekryb:
Oblicz n−ty wyraz ciągu geometrycznego (a
n
), jesli:
2
ewusia263:
oblicz sinus alfa między przekątną sześcianu a jego płaszczyzną podstawy
2
kila:
wyrażenie log2 t2 + log2 3t − log2 t można zapisać w postaci?
3
Karol:
wykaż,że jeśli a∊ R, b∊R oraz a>b i a+2b<0 to a(a+b)<2b
2
1
Woody:
Proszę o pomoc
5
ewusia263:
Przekątna sześcianu ma długość 9. Oblicz pole Pc i V.
3
Paula:
3
√
a
log
ab
=?
√
b
jeżeli log
ab
a=4
1
sylwek:
Rzucamy dwa razy symetryczną sześcienną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A polegającego na tym, że liczba oczek w drugim rzucie jest o jeden większa od liczby oczek w
2
logitech:
Kąt rozwarcia stożka ma 60 stopni. Wykaż, że powierzchnia boczna stożka po rozwinięciu na płaszczyznę jest półkolem.
1
Załamana:
Sprawdź czy istnieje liczba a, dla której wielomiany W(x) i P(x) są równe, jeśli: a) W(x) = (x
2
− ax)(x +2a) + 8x P(x) = x
3
− 2x
2
1
koma:
Pomocy Znajdź współrzędne wektora 'u' gdy
1
Eliza15:
1
tomek:
Małpa usiadła przy komputerze i kolejno nacisneła 5 klawiszy ,na klawiaturze jest 104 klawisze.Jakie jest prawdopodobienstwo ze małpa wystukała slowo banan
1
frezo:
mam takie pytanie
otoż ciekawi mnie co powoduje zmiane strumienia magnetycznego? Wie ktoś z was może?
2
tomek:
w klasie jest 14 dziewczyn i 10 chlopcow wybierasz losowo 3 osoby oblicz prwdopodobienstwo ze trafisz 2 chlopców i 1 dziewczyne
3
kila:
32
√
2
liczba
jest równa :?
4
1,5
2
8,5
2
2,5
3
Rafix:
jak to rozwiazac? x
√
x
=(
√
x
)
x
3
matma:
jeżeli a =2 √ 2 oraz b =a
−1
to wartość wyrażenia (a+ b)
2
jest równa : a)0
0
kessi:
cosβ+cosα
α−β
= tg
sinα+sinβ
2
2
ewusia263:
10 abiturientów zdaje egzamin dojrzałości z matematyki.Żaden ze zdających nie otrzymał oceny niedostatecznej.Na ile sposobów zdający mogą mieć wystawione oceny , jeżeli obowiązuje
0
kihig:
PILNE
prosze o pomoc w rozwiązaniu
1
Paulina:
Proszę o pomoc w rozwiązaniu.
3
√
a
log
ab
=
√
b
jeżeli log
ab
a=4
0
Eliza15:
1
Ariel:
Czy punkt P(−
√
3
;1) należy do ramienia końcowego kąta α? a)α=150
o
4
ewusia263:
Liczb naturalnych o różnych cyfrach większych od 2000 utworzonych z cyfr 1,2,3.4 jest?
4
Gerard:
Objętość prostopadłościanu o wymiarach a, a, h wynosi 144, a pole powierzchni 168. WYmiary prostopadłościanu wynoszą?
20
Gosiaaaa:
jak rozwiązac taki układ nierówności ?
7
?:
Trzy liczby ktorych suma jest rowna 28, tworza ciag geometryczny. Liczby te sa rowniez kolejno wyrazami pierwszym, drugim i czwartym ciagu arytmetycznego. Wyznacz te liczby.
1
ewusia263:
Na ile sposobów można pomieścić 8 pomunerowanych piłeczek w dwóch pudełkach?
1
Eliza15:
Funkcja f i g określona jest wzorami F(x)=−3x
2
−x+2, g(x)=−3x+1 Wyznacz zbiór argumentów x, dla których funkcja f przyjmuje wartości większe od funkcji g.
4
Eliza15:
√
3−2x
wyznacz dziedzinę funkcji f określonej wzorem f(x)=
2x
3
−5x
2
−8x+20
7
invisible:
Kat Alfa jest ostry i cosAlfa=
1
3
. Wartosc wyrazenia sin
2
Alfa+cosAlfa jest? W tym drugim nie ma kwadratu podkreslam. No wlasnie jaka jest: mniejsza od −1, rowna 1, wieksza od 1, rowna
1
ewusia263:
W turnieje tenisowy każdy tenisista gra z każdym . Rozegrano 66 meczy. Ilu było zawodników.?
1
ewusia263:
W grupie 30 uczniów : 20 lubi matematyke,15 geografię, 10 historię, 12 matematykę i geografię , 6 matematykę i historię, 3 geografię i historię 2 −wszystkie 3 wymienione przedmioty.Ilu
0
Aga:
W romb o boku długości 10cm i wysokości 8cm wpisano okrąg o
1
.Uzasadnij, że przez środki boków tego rombu można poprowadzić okrąg o
2
i wyznacz długość promienia tego okręgu.
2
ewusia263:
Ile istnieje permutacji liczb 1,2,3,4,5,6,7 w których liczby 5 i 6 sąsiadują ze sobą w kolejości wzrastającej
11
invisible:
Wykres funkcji kwadratowej f(x)=−x
2
+1 ma dwa punkty wspólne z prostą o rownaniu: x=−1, x=1, y=−1, y=1 takie zadania sa na tej amturze ze ja znowu nie zdam
3
Kropka:
Sporzadz wykres funkcji y=| |x−2|−3|
2
domiś:
pomocy ludziska
!wyznacz objetosc ostroslupa prawidłowego czworąkątnego o krawedzi a=12 cm wiedzac ze kat pomiedzy krawedzia boczna a postawa jest rowny 30
0
jak to zrobic
9
invisible:
ile pierwiastkow ma to rownianie x
2
+6x+9=−1
2
Kropka:
W wyniku przeksztalcenia wykresu funkcji y=−7x+2 przez symetrie wzgledem punktu (0,0) otrzymamy funkcje o wzorze ?
2
invisible:
rozwiazaniem rowniania
x−6
2x−4
=
2
3
jak nie widac to napisze x−6 przez 2x−4=2/3
1
ania:
f(x)=(3x+2)
4
*(5x+3)
5
1
Neli:
Prosze o pomoc
Wyznacz wartosci a i b tak aby liczby 1 −1 byly pierwiastkami wielomianu W(x)=3x
2
+ax+bx−4
6
invisible:
Funkcja liniowa f(x)=(m−1)x+5 ma miejscie zerowe równe 2. Zatem: m=6 , m=−1,5, m=1, m=5 Nie rozumiem tego to ile to m bedzie mialo prosze niech mi ktos to
3
monika:
1
invisible:
Funkcja liniowa f(x)=(m−1)x+5 ma miejscie zerowe równe 2. Zatem: m=6 , m=−1,5, m=1, m=5 Nie rozumiem tego to ile to m bedzie mialo prosze niech mi ktos to
0
invisible:
1
???:
liczba której 6% jest równe 9 to:
1
pati :D:
oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego: a) czworokątnego
1
Kama:
6−3x
3
Rozwiaz nierownosc
≥5x−
2
2
7
monika:
2
Zenoon z Doliny:
Wyznaczyc x z rownan: (macierz)
1
marna studentka:
f
(
x,y) = x
2
− xy + 2y
2
− x +4y + 12
2
Alaaa:
Mam takie pytanie. Jak będzie wyglądać funkcja o okresie 1/4 π ?
0
Sobek:
Wyznacz dziedziny podanych funkcji
4
ventura:
−2x
3
+7x
2
−4x−3 (3−2x)(x
2
+ax+b) wielomainy sa rowne gdy a i b jaka maja wartosc? jak to obliczyc?
9
mila:
pomocy
mam takie pytanie,bo nie wiem skad sie wziela jedna liczba: zadanie mam takie:wysokosc ostroslupa prawidlowego czworkatnego jest 4 razy dluzsza od krawedzi
0
kamil.;)):
w ostrosłupie prawidłowym trójkątnym promień okręgu wpisanego w podstawie ma długość3
√
3
, a kąt nachylenia krawędzi bocznej do podstawy to 60stopni . Oblicz pole całkowite i objętość
2
Luck14:
Oblicz sumę wszystkich liczb czterocyfrowych, które przy dzieleniu przez 23 dają resztę 7.
1
Neli:
2x+3
Dane jest wyrazenie W(x)=
o ktorym wiadomo ze W(1)=W(−1) Wyznacz liczbe m
x−m
1
Paweł:
Ramiona trójkąta mają po 8cm , a kąt między nimi wynosi 50stopni oblicz pole trójkąta
0
Bobi:
Dla funkcji f(x)= 1−x /1+x znaleźć:
1
Kama:
oblicz dla jakich a i b wielomiany P(x)=(x
2
−2)
2
i W(x)=x
4
+(a+5)x
3
+bx
2
+4 sa rowne
0
Kama:
oblicz dla jakich a i b wielomiany P(x)=(x
2
−2)
2
i W(x)=x
4
+(a+5)x
3
+bx
2
+4 sa rowne
0
izka:
Co jest bardziej prawdopodobne, otrzymanie dwóch orłów w trzech rzutach monetą, czy sumę oczek mniejszą od 6 w dwóch rzutach kostką do gry?
1
Konkooks:
Zbiór liczb, których odległość na osi liczbowej od liczby −3 jest równa 5, można opisać równaniem:
3
KASIUNIA:
wykaz,że n
7
−n jest podzielne przez 7
2
seylor:
Które wyrazy ciągu są równe zeru?
0
seylor:
Które wyrazy ciągu są ujemne? a)
1
zaga:
Wielomian W trzeciego stopnia przy dzieleniu przez x
2
−x−6 daje resztę x+2 a poinadto dla dowolnej liczby rzeczywistej x wielomian ten spełnia warunek w(X)=−w(−x). Zapisz postac tego
2
seylor:
Oblicz: log
2
20 + log
2
0,2
2
zosia:
Jak takie wyrażenie zapisać (x+2)(x+3)+(x+2) inaczej
6
neli:
wykonaj dzielenie
x+2
x
2
+4x+4
:
x+4
8x+32
3
Patrycja:
Objętość stożka wynosi 27π. Długość jego podstawy jest równa 3. Oblicz kąt nachylenia tworzącej tego stożka do płaszczyzny podstawy.
0
Karolinka.:
najdłuższa przekątna graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego tworzy z podstawą kąt o mierze 30stopni, a długość wysokości tego graniastosłupa to 6cm . Oblicz pole całkowite i objętość
1
malibur:
Dane są punkty a=(2,1) b=(8,3) oraz prosta o równaniu y=−x+5 Znajdź na tej prostej wszystkie punkty D, że kąt ADB jest prosty
2
monia:
Średnia gęstość planety jest równa średniej gęstości Ziemi. Oblicz przyspieszenie grawitacyjne na tej planecie, jeżeli masa planety jest 8 razy mniejsza od masy Ziemi.
0
Mari5:
Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoramienny o ramieniu długości 10 i podstawie długości 12. Wszystkie krawędzie boczne ostrosłupa mają długość 7. Oblicz objętość i pole powierzchni
0
Basiek:
Rumpek
dziś czwartek.
4
kessi:
−5
√
39
Wiedząc, że
= sinαcosα obliczyć
64
a) cos2α
2
Kama:
wyznacz wartosci m i n dla ktorych liczby 2 i −5 sa pierwiastkami wielomianu okreslonego wzorem W(x)=2x
3
+nx
2
−(n+m)x−10
3
Aya:
Oblicz sin 105 stopni
0
Aya:
Podaj wartość funkcji trygometrycznych kąta,do którego ramienia końcowego należy punkt P=(5,12)
3
Aya:
Oblicz długosc przekatnej prostopadloscianu o wymiarach 3cm,4cm i 5cm.
1
Aya:
W podstawie graniastoslupa prostego jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długosci 5cm. i 12cm.Powiechnia boczna tego ostroslupa po rozwinieciu jest kwadratem.Oblicz pole powierzchni
0
malibur:
Wykaż że jeżeli a=100
log0,75
− log
6
4
27
*log
81
√
2
i b=3{1+{
√
2
} *
√
3
2−
√
8
, to b=18a
1
neli:
1
wyznacz pierwiastki wielomianu okreslonego wzorem W(x)=(x
2
+3)(2x−
)(2x
2
−9)
2
1
seylor:
Proszę o pomoc. Czy x jest liczba naturalną?
2
Justyna:
STOŻEK :
2
Kama:
suma odwrotności pewnej liczby x i odwrotności liczby o 1 wiekszej od x jest rowna 1. Znajdz liczbe x
2
packa:
oblicz sin4α gdy sinα= −4/5 i α∊(180, 270)
7
Aa:
Doświadczenie losowe polega na dwukrotnym rzucie symetryczną, szescienną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia a) A – „za drugim razem wypadła liczba oczek większa, niż za
4
wilsson:
W graniastoslupie prawidlowym trójkątnym wszystkie krawędzie mają długość 8. Graniastosłup ten przecięto płaszczyzną przeciętą przechodzącą przez jedną z krawędzi podstawy i nachyloną do
1
Mateusz:
Drzewo o wysokości15m rzuca cień o długości 20m podaj miarę kąta, jaki tworzy promień słoneczny z powierzchni ziemi.
1
Aya:
W ostroslupie prawidlowym czworokatnym o krawedzi podstawy 18cm.,kąt pomiedzy wysokosciami przeciwleglych scian bocznych ma miare alfa=60 stopni.Oblicz pole powierzchni bocznej tego
2
Aya:
Narysuj wykres funkcji y=cos(x=π/6)
3
wiosenka:
Owocowe zadanko
W dwóch skrzynkach znajdują się jabłka i gruszki, przy czym w kazdej skrzynce jest tyle samo owóców. W pierwszej skrzynce jest 6 jabłek i n gruszek, a w drugiej
19
malibur:
Miejscem zerowym funkcji f(x)=|{U}{a}{x−1}+2| jest x=3. a) Oblicz a.
3
packa:
cos
4
15
o
− sin
4
15
o
= (sin
2
15 + cos
2
15)(cos
2
15 − sin
2
15) = cos
2
15 − sin
2
15 = ...
2
natalia05:
uρ{5}u{3}−ρ{10}
1
packa:
istnieje jakis wzor na sinαcosα ?
4
Krystian:
Witam, mam dwa takie zadanka, szczerze mówiąc nie moje ale chciałem pomóc, ale jednak braki
1
nitka:
Obliczyć sinα−cosα , jezeli sinα+cosα=α
2
[C[joł jołam]]:
11
Ola:
:::rysunek::: W trapezie ABCD (AB||CD) dwusieczna kąta ABC jest prostopadła do ramienia AD trapezu i ma z tym
1
studentka:
cos
2
x
stosujac regułe de l'hospitala obliczyć granicę Lim x−>1/2 pi
1+sinx
proszę szybko
8
Eliza15:
1. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego, którego wszystkie krawędzie mają długość 6 cm.
2
ola:
wyznacz rownanie okregu przechodzacego przez punkt A=(2 . 1) i stycznego do obu osi układu wspolrzednych .rozwaz wszytskie pzrypadki
4
Bogdan:
Przed chwilą przeżyliśmy dzień 14 marca. To wyjątkowy dzień. 14.03 to prawie 3,14. Dzień 14
4
mania:
podstawy trapezu prostokatnego maja dlugosc 6 i 10 cm oraz tangens kata ostrego równy 3. oblic zpole tego terpezu