Kombinatoryka
IceBerg: do autubusu wchodza 3 kobiety i 2 męzczyzn,przy czym kobiety wchodza przed mezczyznami.Liczba
sposobow na jakie te osoby moga wsiąsc do autobusu wynosi ?
15 mar 18:37
Alkain: Najpierw kobiety czyli
3*2*1*2*1=12
mogą wsiąść na 12 sposobów
15 mar 18:39
IceBerg: a moglbys to lekko rozwinac bo jakos nie moge tego zajarzyc,
3 kobiety czyli 3* 2 mezczyzni 2* a skad teszta danycvh 1 2 1?
15 mar 18:42
Tragos: pierw wchodzą 3 kobiety i one wejdą na 3! sposobów
a potem mężczyźni i oni wejdą wejdą na 2! sposobów
3! * 2! = 6 * 2 = 12
15 mar 18:44
IceBerg: kurde banał <gapa> dzieki śliczne
15 mar 18:45