Ostrosłupy
Eliza15: 1. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego, którego
wszystkie krawędzie mają długość 6 cm.
2.Oblicz objętośc i pole powierzchni bocznej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego, którego
krawędż boczna ma długość 8 cm i jest nachylona ≠ do płaszczyzny podstawy pod kątem 60 stopni.
15 mar 09:01
Artur z miasta Neptuna:
1)
| | a2√3 | |
Pc = 4*Pp = 4* |
| ... gdzie a = 6 |
| | 4 | |
| | 1 | | 2 | | 4 | a√3 | |
V = |
| Pp*H .... gdzie H2 + ( |
| h)2 = l2 ⇔ H2 = a2 − |
|
| ⇔ |
| | 3 | | 3 | | 9 | 2 | |
| | 9−2√3 | |
⇔ H2 = |
| a2 ⇔ H = .... |
| | 9 | |
15 mar 09:34
Maciek: to jest czworościan foremny
15 mar 09:37
asdf: 2) U{8}{a
√2 = cos 60
o
a
√2 = ....
a = ...
H = ...
Pp = a
2
15 mar 09:49
15 mar 09:50
15 mar 09:50
AniaS:

R = a
√3/3 =6
√3/3=2
√3
R
2+H
2=6
2
12+H
2=36
H
2=24
H=2
√6
r=a
√3/6 = 6
√3/6=
√3
r
2+H
2=h
2
3+24=h
2
h
2=27
h=3
√3
V=1/3P
p*H
V= 1/3*36
√3/4*2
√6=6
√18=18
√2
P
c=36
√3/4+3*1/2*6*3
√3= 9
√3+27{3}=36
√3
15 mar 10:16
Artur z miasta Neptuna:
Ania ... źle obliczone R
15 mar 10:59
Artur z miasta Neptuna:
wybacz ... dobrze masz
15 mar 11:00