ciągi
Paweł: Całego polecenia nie pamiętam bo to było na sprawdzianie na szóstkę
Dany jest ciąg arytmetyczny (an) Sn=Sm dla n ≠ m
ile wynosi Sn+m
nie pamiętam czy czegoś czasem jeszcze nie było
15 mar 19:06
Paweł:
15 mar 19:22
Basia:
| 2a1+(n−1)*r | | 2a1+(m−1)*2 | |
| *n = |
| *m /*2 |
| 2 | | 2 | |
(2a
1 + (n−1)*r)*n = (2a
1+(m−1)*r)*m
2a
1*n + (n−1)*r*n − 2a
1*m − (m−1)*r*m = 0
2a
1(n−m) +r(n
2−n−m
2+m) = 0
2a
1(n−m)+r*[ (n
2−m
2) − (n−m)] = 0
2a
1(n−m)+r*[ (n−m)(n+m) − (n−m) ] = 0
2a
1(n−m) + r*(n−m)(n+m−1) = 0 /:(n−m) można bo n≠m czyli n−m≠0
2a
1 +(n+m−1)*r = 0
2a
2+ (n+m−1)*r = S
n+m = 0
15 mar 19:46
Basia: ostatnia linijka: oczywiście 2a1
15 mar 19:47
Paweł: | | (2a1+(n+m−1)r)(n+m) | |
a nie powinno być |
| ? |
| | 2 | |
15 mar 19:52
Basia:
oj oczywiście, że powinno
| | 2a1+(n+m−1)*r | |
Sn+m = |
| *(n+m) = |
| | 2 | |
skrót myślowy coś nie bardzo mi się udał
15 mar 19:54
Paweł: zresztą tam gdzie podzieliłaś przez n−m można to przed nawias wyciągnąć
15 mar 19:55
Paweł: ok już rozumiem dzięki
15 mar 19:56
Basia:
można, ale po co ? więcej przepisywania
15 mar 19:57