uprość wyrażenia
Kamila: uprość wyrażenia:
4√128
15 mar 18:39
Beti: 4√128 =
4√16*8 = 2
4√8
3)... = y
4*z
3
15 mar 18:43
Kamila: w pierwszym tak wyszło, ale myślałam, ze to i tak zbyt zawile
co do 2 i 3 dalej nie wiem
15 mar 18:44
Beti: jeszcze raz:
| | a12*b8 | |
b) ... = ( |
| )1/2 (kojarzysz zamianę pierwiastka kwadratowego na wykładnik |
| | 2 | |
| | (a12)1/2*(b8)1/2 | |
= |
| = teraz mnożymy wykładniki |
| | 21/2 | |
15 mar 18:53
Kamila: aaa... no tak, banalne, dzięki
15 mar 18:55
Paweł: no jeszcze trzeba niewymierność usunąć
15 mar 18:57
Kamila: a czy powinnam jeszcze usunąć niewymierność z pkt 2, czy już wystarczy zostawić tak?
15 mar 18:57
15 mar 18:58
Beti: z zasady usuwamy niewymierność z mianownika
15 mar 18:59