ciag geometryczny
Snatek: Wykaż, że jeżeli a
n jest ciągiem geometrycznym, to ciąg b
n o wyrazie ogólnym określonym
wzorem b
n = 5a
n2 też jest ciągiem geometrycznym.
moge to zapisac tak
| bn +1 | | 5(a1q2)2 | |
| = |
| = q2
|
| bn | | 5(a1q)2 | |
czemu nie wychodzi q przeciez dwa wyrazy sasiednie gdzie wiekszy podzielony przez mniejszy
powienien dac q a nie q
2 jak to jest?
15 mar 18:54
Snatek: hej moze ktos pomoc ?
15 mar 19:24
Paweł: ja nie mam pojęcia

ale napewno to q w ciągu b
n to to nie to samo co q w ciągu a
n
15 mar 19:28
Snatek: no nie to samo chyba chodzi o to ze w tym ciagu an to q jest w kwadracie
15 mar 19:36
Paweł: nie o to mi chodzi q
1 od ciągu a
n q
2 od ciągu b
n więc q
1 może się równać (q
2)
2 i w
sumie to chyba wystarczy

Może niech się np. Eta wypowie
15 mar 19:43
Gustlik: Oznaczmy sobie:
q
a − iloraz ciągu a
n
q
b − iloraz ciągu b
n
| | an+1 | |
qa= |
| =const., bo an jest geometryczny, |
| | an | |
| | 5an+12 | | an+12 | |
qb= |
| = |
| =qa2=const. |
| | 5an2 | | an2 | |
c.n.d.
16 mar 00:51