matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
?
matma:
jeżeli a =2 √ 2 oraz b =a
−1
to wartość wyrażenia (a+ b)
2
jest równa : a)0
81
b)
8
c)16 d)20,25 wiem że odp B ale proszę o obliczenia
15 mar 17:11
asdf:
a = 2
√
2
b = a
−
1
1
a
−
1
=
2
√
2
1
2
√
2
1
1
(a + b)
2
= (2
√
2
+
)
2
= 8 + 2 *
*
+ (
)
2
=
2
√
2
1
2
√
2
2
√
2
1
10
1
80
1
81
= 8 + 2 +
=
+
=
+
=
8
1
8
8
8
8
15 mar 17:15
matma:
dzięki
15 mar 17:16
asdf:
prosze
15 mar 17:16