Rownanie z parametrem k
O.: Wyznacz wartosci parametru k dla ktorych dziedzina funkcji f(x) =√(1 − k2)x2 + (k−1)x +1
jest zbior liczb rzeczywistych.
15 mar 20:36
ZKS:
1o Sprawdź dla a = 0 (1 − k2 = 0)
2o a > 0 (1 − k2 > 0) ∧ Δ ≤ 0
15 mar 20:42
O.: interesuje mnie wlasnie dlaczego Δ≤0 a nie Δ<0 skoro ma byc to zbior liczb rzeczywistych?
15 mar 20:51
ZKS:
A istnieje √0 ?
15 mar 20:52
O.: dzieki za wskazowki, zrozumialam
15 mar 21:02
ZKS:
15 mar 21:04
O.: jeszcze jedno pytanko... z 1o wychodza mi odp −1 i 1. Czemu ich nie uznaje w odpowiedzi
koncowej?
15 mar 21:04
ZKS:
Wstaw −1 i 1 i zobacz co się dzieje.
15 mar 21:05
ZKS:
Oczywiście w miejsce k.
15 mar 21:06
ZKS:
Jedną z tych liczb będziemy uwzględniali w odpowiedzi końcowej.
15 mar 21:08
O.: Wszystko fajnie, ale odpowiedz koncowa to k ε < −3 /5 : 1 >... wiec co z ta 1?
15 mar 21:09
O.: aaa juz widze

juz wiem
15 mar 21:10
ZKS:
A 1 przecież spełnia warunek 1o więc będzie w odpowiedzi końcowej ponieważ bierzesz sumę 1o i
2o warunku.
15 mar 21:11
O.: Dziekuje za pomoc i edukacje.. : D
15 mar 21:14
ZKS:
A proszę bardzo.
15 mar 21:15
Snatek: a czemu Δ≤0 a nie Δ≥0 przeciez w takim wypadku sa dwa pierwiastki rzeczywiste lub jeden
15 mar 23:11
pigor: ...
Snatek najlepiej, jak pójdziesz już spać i jutro wypoczęty, przemyślisz to wszystko
jeszcze raz najlepiej pomagając sobie wykresem ... : paraboli o nieujemnych wartościach dla
każdego x∊R . ...
15 mar 23:37
Snatek: spac pojde
ale wolałbym to zrozumiec teraz
15 mar 23:50