Ciągi
Ola: Wykres ciągu an zawiera się w paraboli o wierzchołku W=(154, −98), przechodzącej
przez punkt P=(0,27). Ile ujemnych wyrazów ma ciąg an?
15 mar 18:41
Basia:
napisz najpierw wzór tej funkcji; skorzystaj z postaci kanonicznej
potem rozwiąż nierówność f(x)<0 i wybierz liczby naturalne, które ją spełniają
to będą "numerki" wyrazów ciągu
15 mar 18:46
Artur z miasta Neptuna:
f(x) = a(x−p)2 + q .... gdzie p i q to współrzędne wierzchołka
f(0) = 27 = ap2 + q ... wyznacz 'a'
następnie sprawdź dla jakiego przedziału (x'sów) parabola <0 ... wyznacz jakie liczby naturalne
dodatnie (N+ , czyli 1,2,3,...) należą do tego przedziału
15 mar 18:49