matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygonometria
Woody:
Proszę o pomoc
Wskazówka minutowa zegara ma długość 10cm. Oblicz, jaką drogę przebędzie punkt na końcu tej wskazówki w czasie: a) 250 minut. ?
15 mar 17:28
Artur z miasta Neptuna:
250 min
25
=
60 min
6
25
droga przebyta przez punkt = 2πr *
... gdzie r = 10cm
6
15 mar 17:41