Potęgi
MUNIEK: Wykonać działanie
121/2 * 31/2
21/3 * 321/3
31/4 * 271/4
21/3 * 41/3
Zapisać w postaci potęgi
4√2
83√4
√8/2
15 mar 19:13
sla1: 1212 * 312=√12*√3=√36=6
15 mar 19:16
sla1: 3√2*3√32=3√64=4
15 mar 19:17
sla1: 4√3*4√27=4√81=3
15 mar 19:18
sla1: 3√2*3√4=3√8=2
15 mar 19:18
Paweł: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
12 |
| *3 |
| =4 |
| *3 |
| *3 |
| =4 |
| *3 |
| + |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
te |
| to wykładniki potęgi |
| | 2 | |
15 mar 19:20
sla1: 3√2*3√4=3√8=2
zad2.
4*212=22*212=22+12=2212
15 mar 19:21
Paweł: | | 1 | |
no a oczywiście 4 |
| =√4=2 |
| | 2 | |
15 mar 19:21
sla1: 8*3√4
=23*413=23*223=2323
15 mar 19:24
sla1: √8/2=812/2=(23)12/2=232/2=232−1=212
15 mar 19:29