FIZYKA pomocy
monia: Średnia gęstość planety jest równa średniej gęstości Ziemi. Oblicz przyspieszenie grawitacyjne
na tej planecie, jeżeli masa planety jest 8 razy mniejsza od masy Ziemi.
15 mar 15:10
uczeń: g−przyspieszenie grawitacyjne
G−współczynnik grawitacji
M−masa planety
r−promień
Skoro masa jest 8 razy mniejsza to będzie to wyglądało tak:
przyrównuję masę planety do masy ziemi (objętość * gęstość)
8*43πrp3d=43πrz3d
Gęstości i pi się upraszczają
323rp3=43rz3
32rp3=4rz3
8rp3=rz3
2rp=rz
promień planety jest dwukrotnie mniejszy od promienia ziemi
15 mar 16:35
uczeń: g=GMr2}
15 mar 16:36
kl:

≥≥≥≥≥≥≥≥≥≥≥≥≥≥≥≥≥≥≥≥≥≥≥≥≥≥≥≥≥≥≥≥≥≥≥≥≥∊∫
2 sty 18:14
smocklitter: This is a tool that I found online that gives you the convex hull. It is based on Graham's
algorithm but has been changed.
https://drifthunters2.io
14 sty 09:15
smell: There’s a lot of practical and technical knowledge being shared here that can benefit
manufacturers. While there might not be any current complaints, forward−thinking companies can
always find ways to innovate
https://cookieclicker2.io
14 sie 11:39
:
| | Mp | | Mz/2 | | Mz | |
gp=G |
| =G |
| =2 |
| =2g |
| | (rp)2 | | (rz)2/4 | | (rz)2 | |
17 sie 14:48