Wykres
malibur: Miejscem zerowym funkcji f(x)=|{U}{a}{x−1}+2| jest x=3.
a) Oblicz a.
b) Wyznacz liczbę rozw. równania f(x)=m w zależności od parametru m.
Proszę o rozwiązanie. Chciałam sprawdzić czy mój wynik jest poprawny

.
Pozdrawiam
15 mar 13:39
Artur z miasta Neptuna:
| | a | |
a) 0 = | |
| + 2| −−−− wylicz 'a' |
| | 3−1 | |
b) dla wyliczonego wcześniej 'a'
15 mar 13:43
Artur z miasta Neptuna:
a jakie Ci wyniki wyszły ?
15 mar 13:43
malibur: a=4

?
15 mar 13:45
malibur: a=−4 , przepraszam
15 mar 13:46
asdf:
| a + 4 | = 0
|a | + |4| =0
a = −|4|
15 mar 13:46
malibur: no czyli dobrze mi wyszło

a jak z podpunktem B

?
15 mar 13:50
Tragos: |a + 4| = 0
a + 4 = 0
a = −4
asdf, skąd coś takiego wytrzasnąłeś |a+4| = |a| + |4|

od kiedy?
własność jest taka: |x + y| ≤ |x| + |y|
15 mar 13:52
wiosenka: ja to zrobiłam inaczej, ale wyszło mi tak samo.
Po prostu wartość w module musi być równa 0
15 mar 13:54
Artur z miasta Neptuna:
malibur −−− to podaj nam ile Ci wyszło w (b)
15 mar 14:00
asdf: sorry mój błąd
15 mar 14:01
wiosenka: 0 rozwiązan (−nieskonczonosci ; 0)
1 rozw. m=0 i m=2
2 rozw. )2;+nieskonczonosci)
15 mar 14:04
malibur: i jak? dobrze to jest?
15 mar 14:15
Artur z miasta Neptuna:
pokaż równanie według którego robiłaś/eś te rozwiązania
15 mar 14:18
15 mar 14:33
Artur z miasta Neptuna:
moje pytanie jest tej sprawy −−− jakie 'a' przyjąłeś do tego podpunktu ?
15 mar 14:34
malibur: −4, czyli to co wyliczyłem w podupunkcie a
15 mar 14:38
Artur z miasta Neptuna:
a ile jest rozwiązań dla x∊(0,2)
15 mar 14:40
malibur: 2
15 mar 14:46
Artur z miasta Neptuna:
i teraz się zgadzam
15 mar 14:50