pigor: ... np. tak : z warunków zadania
D=(x,y)= (x, −x+5)=? , wtedy iloczyn skalarny
wektorów
DA o DB = 0 ⇔ [2−x,1−y] o [8−x,3−y] = 0 ⇔ [2−x,1+x−5] o [8−x,3+x−5] = 0 ⇔
(2−x)*(8−x) + (x−4)*(x−2) = 0 ⇔ 16−10x+x
2+x
2−6x+8 = 0 ⇔ 2x
2−16x+24 = 0 /:2 ⇔
x2−8x+12 = 0 ⇔ x
2−8x+16−4=0 ⇔ (x−4)
2=4 ⇔ |x−4|=2 ⇔ x−4=−2 lub x−4=2 ⇔
x=2 lub x=6 ⇒ (x=2 i y=−2+5=3) lub (x=6 i x=−6+5=−1) , czyli
D=(2,3 lub
D=(6,−1) − szukane
punkty D na danej prostej . ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
II sposób z tw. odwrotnego do tw. Pitagorasa , czyli z równania
DA2+DB2=AB2
...