Gustlik: Nie potrzeba układów równań, to można rozwiązać równaniami JEDNĄ niewiadomą.
ad a)
a
10−a
6=4r (bo 10−6=4 − odejmujesz indeksy, czyli numery wyrazów ciągu i masz ilość różnic
między nimi, zawsze odejmuj od wyrazu wyższego NUMEREM wyraz niższy NUMEREM, bez względu, czy
jego wartość jest większa czy mniejsza)
2−32=4r
−30=4r /:4
a
1=a
6−5r (cofasz się od a
6 do a
1, czyli o 5 numerów, a więc o 5 różnic, a dlatego od a
6,
bo jest on bliżej a
1 niż a
10 i masz mniejsze liczby)
a
1=32−5*(−7,5)=69,5
a
n=a
1+(n−1)*r
a
n=69,5+(n−1)*(−7,5)
a
n=69,5−7,5n+7,5
Odp:
a
n=−7,5n+77
Pozostałe − zrób podobnie.