matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
xxx
ewusia263:
oblicz sinus alfa między przekątną sześcianu a jego płaszczyzną podstawy
15 mar 17:37
Artur z miasta Neptuna:
a
√
3
sinα =
=
a
√
3
3
15 mar 17:42
Alkain:
bok sześcianu
sinα=
przekątna sześcianu
liczymy przekątną sześcianu (a
√
2
)
2
+a
2
=c
2
gdzie c to nasza przekątna c=a
√
3
a
√
3
nasz sinα=
=
a
√
3
3
w razie niejasności pytaj
15 mar 17:42