W trapezie ABCD (AB||CD) dwusieczna kąta ABC jest prostopadła do ramienia AD trapezu i ma z tym
ramieniem punkt wspólny P. Punkt P dzieli ramię AD w stosunku 2:1, licząc od wierzchołka A.
Oblicz stosunek pola trójkąta ABP do pola czworokąta PCBD.
No to zrobiłam rysunek:
i wykombinowałam coś takiego:
PΔ=1/2*2x*PB=PBx
Potem pole trapezu:
P=1/2*x(DC+PB)=1/2xDC+1/2xPB
No to kombinuje dalej. Poprowadziłam wysokośc trapezu PCDB z wierzchołka C. Czy tak powstały
trójkąt będzie podobny do APB i czy mi się do czegokolwiek przyda? Wiem, że strasznie
kombinuję, ale mam już dość geometrii i chcę w końcu zrobić wszystkie zadania
Tak więc
proszę o wszelkie podpowiedzi
Ktoś mi podpowie rozwiązanie?
PB = ctgα*AP = 2xctgα
PΔABP = 2x2ctgα
P□BPDC = PΔBPE − PΔDCE = 2x2ctgα − PΔDCE
| PΔABE | ||
Trójkąt ABE ∼ Trójkąt DCE (podobne trójkąty z proporcją 1:4) ⇒ PΔDCE = | ||
| 16 |
| |AB|*t | x2ctgα | |||
PΔABP = 2x2ctgα = | ⇔ 4x2ctgα = |AB|*t = PΔABE ⇔ PΔABE = | |||
| 2 | 4 |
to w takim razie ile wynosi sinβ * 4x
2t
A to wynika z 'podobieństwa trójkąta (podstawa "AB" zaczynająca się w A, ograniczona spuszczoną
wysokościami −−− czyli trójkąty prostokątne o przeciwprostokątnych 2x i 4x)