matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
Ariel:
Czy punkt P(−
√
3
;1) należy do ramienia końcowego kąta α? a)α=150
o
15 mar 17:03
pigor:
... tak, bo np.
y
1
√
3
P=(−
√
3
,1)
=(x,y) ∊ II ćwiartki i
=
= −
= − tg30
o
=
x
−
√
3
3
= tg(180
o
−30
o
) =
tg150
o
. ...
lub odwrotnie
15 mar 17:27