Oblicz sume liczb czterocyfrowych
Luck14: Oblicz sumę wszystkich liczb czterocyfrowych, które przy dzieleniu przez 23 dają resztę 7.
15 mar 15:38
Święty: a
1=1019
a
2=1042
....
a
n=9989
r=23
9989=1019+23n−23
n=391
| | 1019+9989 | |
S391= |
| *391=2152064  |
| | 2 | |
15 mar 15:49
Luck14: Wielkie dzieki
15 mar 15:55
Wiśnia: Dołączam się, dzięki
5 maj 20:37
slaaawq: Jak wyznaczyliście tutaj a1 i an?
Jest na to jakiś inny sposób zapewne niż liczenie po kolei co nie?
5 maj 20:58
slaaawq: hmm?
5 maj 21:00