trygonometria
kessi: | | −5√39 | |
Wiedząc, że |
| = sinαcosα obliczyć |
| | 64 | |
a) cos2α
b) ctg2α
starałam się z tego pierwszego równania wyznaczyć sin, i za pomocą jedynki trygonometrycznej
znaleźć cosα ale coś mi nie wyszło... proszę o wskazówki
15 mar 15:04
kessi: nikt nie pomoze?
15 mar 15:17
Ajtek: Masz odpowiedź do tego zadania?
15 mar 15:39
kessi:
| | 7√39 | |
b) − |
| lub bez minusa |
| | 195 | |
15 mar 15:55
Ajtek:
sin2α=2sinαcosα z tego wylicz sin2α
sin
22α+cos
22α=1 ⇒ cos2α
15 mar 16:01