Geometria analityczna
monika:
Oblicz współrzędne wektora AB i znajdź równanie
symetralnej odcinka AB, jeśli
A=(−3,4)
B=(5,0)
15 mar 16:15
monika:
15 mar 16:39
Święty: →
AB=[8,−4]
1) Znajdź środek odcinka AB
2) Znajdź równanie prostej AB
3) Symetralna prostej AB musi przechodzić przez środek odcinka i jej współczynnik kierunkowy
musi spełniać warunek a1*a2=−1 (gdzie a1 to współczynnik kierunkowy prostej AB)
15 mar 16:47
monika: współrzędne wektora obliczyłam AB=[8, −4] natomiast nie mam
pojecia jak obliczyć tą symetralną
wie może ktoś
15 mar 16:47
monika: a a2 co oznacza?
15 mar 16:56
Święty: a2 to współczynnik kierunkowy szukanej symetralnej
15 mar 16:56
monika: dzieki bardzo

wszystko wyszło mi db
15 mar 16:58
Święty:
15 mar 16:59