mam takie pytanie,bo nie wiem skad sie wziela jedna liczba:
zadanie mam takie:wysokosc ostroslupa prawidlowego czworkatnego jest 4 razy dluzsza od krawedzi
jego podstawy .Oblicz sin kata nachylenia sciany bocznej ostroslupa do jego plaszczyzny
postawy.
wiec tak
przyjelam ze jeden bok ten krotki to x=12a H=4a
wiec tak: h2=x2 + H2
h2=12a2 + 4a2
14a2+16a2=654a2
skad to 65
skad to sie wzielo
male h to jest wysokosc sciany bocznej.
| 64 | ||
14a2+ | a2=h2
| |
| 4 |
| 65 | |
a2=h2 | |
| 4 |
| 16 | 16*4 | 64 | ||||
16= | = | = | ||||
| 1 | 1*4 | 4 |
| 1 | ||
bo chodzi o to, żeby liczby | i 16 sprowadzić do wspólnego mianownika − a musi nim być 4 | |
| 4 |
| 1 | 1 | 65 | |||
a2 + 16a2 = 16 | a2 = | a2 | |||
| 4 | 4 | 4 |