wartość bewzględna wyrażenia
Kamila: |1−√2| + |√2−1| =
15 mar 18:25
Tragos: √2 = 1,43.......
1 − √2 < 0
√2 − 1 > 0
15 mar 18:26
Kamila: tak, ale jak opuszczam wyrażenie z wartości bezwzględniej?
15 mar 18:28
Tragos: jeśli to w środku jest ujemne to zmieniasz znaki
|1−√2| = −(1 − √2) = −1 + √2
|√2 − 1| = √2 − 1
15 mar 18:29
Kamila: Dzięki
15 mar 18:31
Tragos: a sorry,
√2 = 1,4
1.......

reszta ok
15 mar 18:31
Beti: |x| = x, czyli ta sama liczba, gdy x>0
|x| = −x, czyli liczba przeciwna, gdy x<0
np |3| = 3, bo 3>0
|−5| = 5, bo −5<0
u Ciebie: 1−√2 <0, więc |1−√2| = −1+√2
√2−1>0, więc |√2−1| = √2−1
teraz podstaw to do wyrażenia i dodaj
15 mar 18:31