wielomiany
tomek: Rozwiąż równianie
x3+122+44x+48=0
Proszę o podpowiedź, bo już nie mam pojęcia jak to obliczyć.
15 mar 20:54
tomek: ref
15 mar 21:00
Eta:
x3+12x2+44x+48=0 ⇒ (x+2)(x+4)(x+6)=0
bo:
W(−2) = −8+48−88+48= 0 ⇒ x= −2 jest pierwiastkiem
podziel (x3+12x2+44x+48) : ( x+2) = ......... = x2+10x+24
x2+10x+24= (x+4)(x+6)
15 mar 21:00
Eta:
I co? pasuje?
15 mar 21:07
tomek: Pasuje, tylko jak na to wpadłaś?
15 mar 21:13
tomek: Albo inaczej, są jakieś sposoby, jeśli nie da się pogrupować tradycyjnymi metodami?
15 mar 21:14
Eta:
Kandydatami na pierwiastki wymierne są podzielniki wyrazu wolnego
48 {±1,±2,±3,±4,±6,±12 ..........
sprawdzasz W(1) =.............. ≠0
W(−1) =........... ≠0
W(−2)= 0 −−− pasuje
15 mar 21:16
Eta:
Ja widzę takie grupowanie

x
3+x
2+10x
2+20x+24x+48=0
x
2(x+2) +10(x+2) +24(x+2)=0
(x+2)(x
2+10x+24)=0
ale nie każdy to widzi
15 mar 21:19
Eta:
Chochlik

x
3+
2x
2 ...........
15 mar 21:21
tomek: dzięki
15 mar 21:24
tomek: jeszcze jeden przykład:
7x2=2x3+9
próbuje: 2x3−4x2+3x2+9=0
ale i tak na końcu źle wychodzi, co źle robię w tych zadaniach?
15 mar 21:42
tomek: ref
15 mar 22:14
tomek: ref
15 mar 22:28
Tragos: 2x3 − 7x2 + 9 = 0
zauważ, że −1 jest pierwiastkiem, podziel pisemnie przez x+1 lub schematem Hornera
15 mar 22:29
Eta:
2x3+2x2 −9x2+9= 2x2(x+1) −9(x2−1) = (x+1)[2x2−9(x−1)]=(x+1)(2x2−9x+9)
15 mar 23:10
Gustlik: Oba przykłady najlepiej rozwiązać Hornerem:
x
3+12x
2+44x+48=0
Kandydaci to podzielniki wyrazu wolnego 48: −1, −2, −3, −4, ..., 48 Ponieważ wielomian ma
wszystkie współczynniki dodatnie, więc zadna liczba dodatnia nie może być jego pierwiastkiem,
szukam więc wśród ujemnych, taką samą własność mają również wielomiany o wszystkich
współczynnikach ujemnych:
1 12 44 48
−1 1 11 33 15
−2 1 10 24 0
x=−2 jest pierwiastkiem
(x+2)(x
2+10x+24)=0
ciąg dalszy z delty, myslę, że dasz radę.
2x
3 − 7x
2 + 9 = 0
| | 1 | | 3 | | 9 | |
Kandydaci to +−1, +−3, +−9, +− |
| , +− |
| , +− |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Znów Horner:
2 −7 0 9
1 2 −5 −5 4
−1 2 −9 9 0
x=−1 jest pierwiastkiem:
(x+1)(x
2−9x+9)=0
ciąg dalszy z delty.
Pozdrawiam.
15 mar 23:58