prostokąt ABCD stanowi powierzchnię boczną walca po rozwinięciu na płaszczyznę.
Karol: prostokąt ABCD stanowi powierzchnię boczną walca po rozwinięciu na płaszczyznę. Krótszy bok AD
jest tworzaca tego walca. Odcinek AE jest prostopadły do przekątnej DB i dzieli tę przekątną
na odcinki o długości 2π i 8π. Oblicz objetosc i pole pow. calkowitej walca.
15 mar 18:13
Artur z miasta Neptuna:
AD2 + AB2 = DB2 = (10π)2
AD2 = (2π)2 + AE2
AB2 = (8π)2 + AE2
układ trzech równań z trzema niewiadomymi ... wyznacz AD (wysokość walca) i AB (obwód podstawy)
mając AB (obwód podstawy) piszesz AB = 2πr ... wylicz r (promień podstawy)
mając to podstaw do gotowych wzorów na Pc i V walca
15 mar 18:32