Funkcja wykładnicza.
monika: Pytanie.
Mam narysować wykres funkcji y = 2x a następnie wykres funkcji y = 1 + 2x
czyli mam narysować ten wykres 2x i przesunąć go później w górę?
15 mar 18:53
Krzysiek: tak
15 mar 18:56
monika: a jak mam narysować dla y= − 3 + 2x
to wtedy o 3 w dół?
a kiedy w lewo i prawo?
15 mar 19:00
monika: ?
15 mar 19:01
MQ: 1. tak
2. w lewo prawo, kiedy przesuwasz x, czyli masz np. (x+1) lub (x−1)
15 mar 19:02
Tragos: przesunięcie o wektor [p, q]
czyli. y = f(x) po przesunięciu mamy
y = f(x − p) + q
np. y = 2x i chcemy dostać 2x + 5 − 4
to funkcję y = 2x przesuwamy o wektor [−5, −4] czyli 5 jednostek w lewo i 4 w dół
15 mar 19:04
monika: a jak będę miała zapisany przykład z mnożeniem?
y = 8 * 2x
to co wtedy mam robić wykres o 8 w górę?
15 mar 19:05
monika: nie zauważyłam wcześniej −.− XD
trzeba będzie to rozpisać?
y= 23 * 2x = 2 2x−1
15 mar 19:08
monika: dzięki wielkie już zrozumiałam o co chodzi! : D
15 mar 19:09
MQ: 23*2x=2x+3
15 mar 19:19
monika: y=5 − 2x
to jak przemienić to y= −2x + 5
to mam ten wykres 2x odbić i później wziąć go do góry ... o 5? : o
15 mar 19:27
MQ: Tak
15 mar 19:31