układ nierówności
Gosiaaaa: jak rozwiązac taki układ nierówności ?
15 mar 16:59
Święty: Zacząć od dziedziny
15 mar 17:00
Basia:
wszystko na lewą stronę i do wspólnego mianownika
15 mar 17:00
Gosiaaaa: tyle zrobiłam ale mi jakies głupoty wychodzą
15 mar 17:01
Gosiaaaa: | | 2(5x+11)(4x−12) | |
w sensie że w tym drugim wyszło mi |
| |
| | x−3 | |
15 mar 17:03
Gosiaaaa: teraz mi wyszło
| 4x2 + 14x + 13 | |
| |
| (x−3) (x+4) | |
15 mar 17:11
Gosiaaaa: nie źle ogarnęłam ale nie ważne... jeżeli z tego równania kwadratowego delta jest ujemna tzn ze
jak rysuje wykres z rozwiązaniami to biore pod uwagę tylko − 4 i 3 w tym przypadku ?
15 mar 18:13
Basia:
Δ=142 − 4*4*13< 0 ⇒ licznik jest stale dodatni ⇒ (ułamek < 0 ⇔ mianownik<0) ⇒
wystarczy rozwiązać nierówność (x−3)(x+4)<0
(no i oczywiście tę pierwszą)
15 mar 18:16
Gosiaaaa: aha , a na osi trzeba zaznaczyc najpierw dla jednego rozwiązania , potem dla drugiego i wziąc
wspólna częsc ?
15 mar 18:43
Gosiaaaa: bo jesli tak to wyszło by mi tylko że x ∊ (−4 , 0)
15 mar 18:48
Basia: jest dobrze
15 mar 19:08
pigor: ...

no to może np. tak :
D=R\{0,3,−1} i mnożąc obustronnie obie
nierówności przez kwadraty wspólnych (NWW) mianowników masz w tej
dziedzinie układ nierówności równoważnych :
x
2 ≥ 5 i 13(x−3)(x+1)
2 − (x+1)(x−3)
2 + 4(x+1)
2(x−3)
2 < 0 ⇔
|x| ≥
√5 i (x−3)(x+1)[13(x+1) − (x−3) + 4(x+1)(x+4)] < 0 ⇔
(x ≤ −
√5 lub x ≥
√5) i (x−3)(x+1)(13x+13−x+3+4x
2+20x+16) < 0 ⇔
(x ≤ −
√5 lub x ≥
√5) i (x−3)(x+1)(4x
2+32x+32) < 0 /:4 ⇔
(x ≤ −
√5 lub x ≥
√5) i (x−3)(x+1)(x
2+8x+16) < 0 ⇔
(x ≤ −
√5 lub x ≥
√5) i
(x−3)(x+1)(x+4)2 < 0 ⇔
(x ≤ −
√5 lub x ≥
√5) i −1<x<3 ⇔ (x ≤−
√5 i −1<x<3)
lub (x ≥
√5 i −1<x<3) ⇔
∅
lub √5< x <3 ⇔
x∊<√5; 3) − szukany
zbiór rozwiązań . ...
15 mar 19:16
pigor: ... o kurcze pisząc online zapomniałem o 3 (trójce) przed (x+1)(x−3)2 i dalej poszło ... ,
przepraszam . ...:(
15 mar 19:22
Basia:
a skąd x
2≥5 ?
nierówności
| 5 | |
| ≤ 1 i x2≥ 5 nie są równoważne (podstaw np, x=4; pierwszej nie spełnia; drugą tak) |
| x | |
jeżeli mnożysz przez x
2 masz
5
x ≤ x
2
15 mar 19:38
pigor: no jasne powinno być x
2 ≥ 5x

też przepraszam ...
15 mar 19:40
pigor: i naprawdę nie musiałaś mi tego aż ...

tak tłumaczyć: pozdrawiam
15 mar 19:42
Basia:
nie Tobie pigor; Gosi, która mogła zacząć mieć wątpliwości
15 mar 19:48
pigor: to przepraszam i już na drugi raz spróbuję bardziej uważać (a przyznam
nie chce mi się sprawdzać po ...

) robiąc zadanie jak zwykle − online ...
15 mar 20:34
Gosiaaaa: o boże. nie ogarniam ...mam jeszcze jedną nierównosc którą rozwiązałam ale nie wiem czy dobrze
, otóż
15 mar 20:48
Gosiaaaa: znaczy się układ nierówn.
ogólnie to tą grugą sprowadziłam do wspólnego mianownika : (1+2x)(x+1)
i w rezultacie wyszło mi równanie kwadratowe −x2 + 5x+ 3 w liczniku
nie wiem czy dobrze to rozwiązałam
15 mar 20:50
Gosiaaaa: chyba że można to jeszcze inaczej ... nie wiem już ... nie mam siły
15 mar 20:54