Sprawdź czy istnieje liczba a, dla której wielomiany..
Załamana: Sprawdź czy istnieje liczba a, dla której wielomiany W(x) i P(x) są równe, jeśli:
a) W(x) = (x2 − ax)(x +2a) + 8x P(x) = x3 − 2x2
15 mar 17:20
Alkain: W(x)=x3−ax2+2ax2−2a2x+8x
P(x)=x3−2x2
−2x2=−ax2+2ax2
0=8x−2a2x
−2x2=x2(−a+2a)
8x=2a2x
czyli a =2 tak istnieje jest to liczba −2
15 mar 17:29
fffg: Sprawdź, czy istnieje liczba a, dla której wielomianyW(x) i P(x) są równe, jeśli:
W(x)=(x²−ax)(x+2a)+8x, P(x)=x³−2x²
12 wrz 19:37
błagam pilne : Sprawdź, czy istnieje liczba a, dla której wielomianyW(x) i P(x) są równe, jeśli:
W(x)=(x²−ax)(x+2a)+8x, P(x)=x³−2x²
12 wrz 19:38
proszę pilne : Sprawdź, czy istnieje liczba a i b aby wielomiany W(x) i P(x) były równe
W(x)=(x²−ax)²−(x²−bx)² i P(x)=−2x³−3x²
29 kwi 14:58
proszę pilne : Sprawdź, czy wielomiany W(x) i P(x) są równe
W(x)=−6³+8x²+10x−4 i P(x)=(3x−1)(4−2x)(x+1)
29 kwi 15:04
Szkolniak: W(x)=(2b−2a)x
3+(a
2−b
2)x
2 oraz P(x)=−2x
3−3x
2
Z twierdzenia o wielomianach równych:
st.(P(x))=st.(W(x))=3, gdy a≠b
a
2−b
2=−3
(b+1)
2−b
2=−3 ⇒ b=−2 ⇒ a=−1
29 kwi 15:05