sześcian przecięty płaszczyzną
qwerty: sześcian o krawędzi a przecięto płaszczyzną przechodzącą przez przekątną ściany i nachyloną do
tej ściany pod katem 30 stopni. Oblicz stosunek objętości brył, na które płaszczyzna przekroju
podzieliła sześcian.
15 mar 21:47
15 mar 22:02
Aga1:

BCDS jest czworościanem o podstawie BCD i wysokości h= ICSI
| | 1 | | 1 | | a√6 | | a3√6 | |
V1=VABCDS= |
| * |
| a2* |
| = |
| |
| | 3 | | 2 | | 6 | | 36 | |
| | a3√6 | | 36a3−a3√6 | |
V2=Vsześcianu−V1=a3− |
| = |
| |
| | 36 | | 36 | |
dokończ
15 mar 22:16
Aga1: Oblicz
| V1 | |
| , a otrzymasz wynik taki, jaki podałeś/aś. |
| V2 | |
15 mar 22:22
qwerty: super, wielkie dzięki

największym problemem okazało się poprawne zaznaczenie kata α
15 mar 22:26
Krzysztofek: Witam,mógłby ktoś wytłumaczyć dlaczego przekrój wygląda akurat tak? ja myślałem,że jak
płaszczyzna przechodzi przez przekątną śćiany to jej wierzchołek będzie w punkcie C'
15 mar 15:57
Aga1.: Jeśli przekrój przechodzi przez wierzchołek C
', to
Wtedy kąt α≈54
0
15 mar 16:07
Krzysztofek: Nadal mi to jakoś niczego nie rozjaśniło
15 mar 17:06
Mila:
Krzysztofek, jeśli zrobisz sobie kostkę sześcienną z ziemniaka, to przecież możesz różnie
odkroić naroże.
15 mar 17:19