geometria
broda: pomocy




!powierzchnia boczna walca po rozwinieciu jest kwadratem o przekatnej 12
√2cm.
Oblicz pole powierzchni calkowitej i objetosc walca
15 mar 21:40
broda: geometria broda: pomocy!powierzchnia boczna walca po rozwinieciu jest kwadratem o przekatnej
12√2cm. Oblicz pole powierzchni calkowitej i objetosc walca
15 mar 21:46
pomagacz:
kwadrat o boku a ma przekątną o długości a
√2
jeżeli powierzchnia boczna walca jest tym kwadratem to wysokość jest równa a
powierzchnia boczna ma pole P=πr
2
długość podstawy wynosi a = 2πr
korzystając z tych danych powinieneś/powinnaś pomyśleć i stracić połowę strony na obliczenia
15 mar 21:50
pomagacz:
poprawka:
powierzchnia podstawy ma pole P=πr2
15 mar 21:51