j
Snatek: Dane sa˛dwa skon´ czone cia˛gi geometryczne (3, 6, 12, 24, . . .) i (384, 192, 96, 48, . . .) o
tej samej liczbie wyrazów. Znajdz´ liczbe˛ wyrazów kaz˙dego z tych cia˛gów wiedza˛c, ze łaczna
suma ich wyrazów wynosi 1530.
no i licze S
pierwszego ciagu + S
drugiego ciagu = 1530
| | 1− 2n | | | |
3* |
| + 384 * |
| = 1530 | /3
|
| | − 1 | | | |
−1 + 2
n + 256 − 2
8 * 2
− n = 510
2
n − 2
8 − n = 255
jak z tego wybranac dalej
czy robie gdzies bład rachunkowy?
15 mar 23:19
Beti: a nie byłoby prościej tak:
| | 1−2n | | | |
3* |
| = 765 dla spr.: 384* |
| = 765 /:3 |
| | −1 | | | |
| | 1 | |
−3(1−2n) = 765 /:3 128*2*(1−( |
| )n) = 255 |
| | 2 | |
| | 1 | |
2n − 1 = 255 256 − 256* |
| = 255 |
| | 2n | |
n = 8 2
8−n = 1
8−n=0
n=8
15 mar 23:34
Eta:
Jest ok

podstaw za 2
n= t, t>0
t
2−255t−256=0
dokończ ..........
15 mar 23:38
Artur z miasta Neptuna:
po pierwsze:
−1+2n + 256*(1− ({1}{2})n) = 510
po drugie:
({1}{2})n = 2{−n} = (2n)−1
robisz podstawienie:
t =2n ; t∊(0,+∞)
−1 + t +256(1− 1/t) = 510 /* t
−t + t2 +256t − 256 = 510t
t2 − 255t − 256 = 0
(t−256)(t+1) = 0
po uwzględnieniu warunku z podstawienia:
t = 256 = 28
2n = 28 ⇔ n = 8
15 mar 23:39
Ajtek: Można też tak

.
Masz taką postać:
teraz:
2
n=t i
t>0 mamy:
t
2−255t−256=0
√Δ=257
t
1=256
t2=−2 odrzucamy z założenia.
Dalej:
2
n=256
2
n=2
8
n=8

.
15 mar 23:44
Ajtek: To imienik mnie uprzedił

.
15 mar 23:45