Zbadaj monotoniczność ciągu
Infii: Zbadaj monotoniczność ciągu
| | 1+2+3+4+...+n | | n−3 | |
an= |
| − |
| |
| | n2 | | n+2 | |
15 mar 22:05
Artur z miasta Neptuna:
proponuję badać monotoniczność patrząc na różnicę wyrazów:
różnica = an+1 − an = ....
if{
różnica > 0
then an rosnący
if{
różnica < 0
then an malejący
if{
różnica = 0
then an stały
15 mar 22:21
Beti: w liczniku pierwszego ułamka jest suma c. arytm.:
| | (1+n)n | | n−3 | | 1+n | | n−3 | |
czyli an = |
| − |
| = |
| − |
| |
| | 2n2 | | n+2 | | 2n | | n+2 | |
15 mar 23:22