odwrotna liczba
ktoś: witam proszę mi pomóc.
liczbą odwrotną do liczby 123−1.2912 jest 1723
15 mar 23:54
ktoś: o przepraszam czy liczbą odwrotną jest −1723
16 mar 00:27
Ajtek: ale do jakiej liczby?
16 mar 00:33
ktoś: do tej z obliczenia 123−1.2912 =2330 to czy liczba odwrotna to −1723
16 mar 00:36
Tragos:
| | a | | b | |
liczba odwrotna do |
| to |
| |
| | b | | a | |
16 mar 00:37
Ajtek: | | 2 | | 9 | |
1 |
| −1.2 |
| co to jest takropka? |
| | 3 | | 12 | |
16 mar 00:38
ktoś: kropka to ułamek dziesiętny 1,2. No tak ale czy odwrotna to z minusem czy nie
16 mar 00:48
Tragos: | | 2 | | 9 | | 5 | | 12 | | 9 | | 5 | | 9 | | 50 | |
1 |
| − 1,2 * |
| = |
| − |
| * |
| = |
| − |
| = |
| − |
| | 3 | | 12 | | 3 | | 10 | | 12 | | 3 | | 10 | | 30 | |
liczba odwrotna:
16 mar 00:52
ktoś: bez minusa ? ok dzięki
16 mar 01:05
Tragos: bez
16 mar 01:06